2014-04-03 09:19:18• hírek • MTI

Nem indulhat az EP-választáson a Nagy-Románia Párt

fotó: citynews.ro
fotó: citynews.ro

Elutasította a központi választási iroda a nacionalista és magyarellenes Nagy-Románia Pártnak (PRM) a romániai európai parlamenti választásokra benyújtott jelöltlistáit, miután ennek a pártnak a nevében két külön listát is iktattak.

A központi választási iroda több más kisebb párt és független jelölt listáját is elutasította, a jelentősebb parlamenti pártokét, beleértve a Romániai Magyar Demokrata Szövetségét (RMDSZ) viszont elfogadta.

Marian Muhulet, a választási iroda elnöke közölte, hogy a Nagy-Románia Párt egyik listáját sem fogadta el a testület - adta hírül a Mediafax hírügynökség. Az egyiket Gheorghe Funar, Kolozsvár egykori polgármestere nyújtotta be, a másikat Corneliu Vadim Tudor, a PRM volt elnöke és jelenlegi EP-képviselője. Köztük már évek óta jogi vita folyik arról, hogy melyikük képviseli törvényesen a román parlamentből 2008-ban kiesett pártot, amely 2009-ben két EP-képviselői mandátumot szerzett.

Romániában május 25-én tartanak EP-választást. Szinte valamennyi felmérés azt mutatta eddig, hogy a PRM átlépné a mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékos küszöböt.

Muhulet közlése szerint a Vadim Tudor által beterjesztett lista nem teljesítette az elfogadáshoz szükséges valamennyi feltételt, Funarnak pedig nincs joga a PRM nevében listát leadni. Az elutasítottak a bukaresti törvényszéken támadhatják meg a választási iroda döntését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: