2013-07-19 11:26:55• hírek • Szatmár.ro

Nem hagyunk egyedül

Az Innsbruck-i egyházmegyében tett látogatást a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye küldöttsége.

A tavalyi, júliusi látogatás viszonzásaként látogatott Innsbruckba július 13. és 17-e között a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye küldöttsége. Az Insbruck-i partneregyházmegyével már több, mint húszéves kapcsolatot ápolnak a Caritas-on keresztül, tavaly pedig megszületett annak igénye, hogy pasztorális szinten is szorosabbra fűzzék a kapcsolatot. Ezt hivatalossá tették 2012 nyarán, amikor az osztrák egyházmegye pasztorális irodáinak és a Caritas képviselőinek társaságában Dr. Manfred Scheuer püspök Szatmárnémetibe érkezett, a Székesegyházban pedig szatmári püspöktársával aláírt egy együttműködési nyilatkozatot. Most a szatmáriakon volt a sor, hogy Innsbruck-ba látogassanak, és megismerkedjenek az ottani valósággal, a pasztorális munka megszervezésének módjával, a kihívásokkal és az elért eredményekkel.

A meghívásnak eleget téve, július 13-án érkezett Innsbruck-ba a Szatmári Egyházmegye pasztorális irodáinak- és az ifjúság képviselőinek csoportja, másnap pedig már Inzig-be utaztak, ahol megtekinthették azt a Caritas raktárat, ahonnan a segélyszállítmányok indulnak Szatmárnémetibe. Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök és Löchli Terézia Tündér Egyházmegyei Caritas vezető itt köszönetet mondott a sokéves támogatásért, a lelkes munkáért, amit a szatmári rászorulókért végeznek. A hála szavai megjelentek az ezt követő, Inzig-hez tartozó hegyi kápolnánál bemutatott szentmisén is, ahol Schönberger Jenő püspök köszönetet mondott a tanulás lehetőségéért, mindenek előtt pedig a barátságért.

Vasárnap még meglátogatták az Innsbruck-i vártemplomot és a kapucinus kolostort, majd hétfőn a Wilten-i premontrei kolostorban mutattak be szentmisét, majd Uderns-ben egy fogyatékkal élőkkel foglalkozó központot, Schwaz-ban pedig a Generációk Házát tekintették meg.

Az Innsbruck-i látogatás egyik legfontosabb momentuma volt az a műhely, melynek során ismertették az osztrák egyházmegye pasztorális szerveződését, a kiemelt programokat, a részletes felépítést, majd a különböző irodák képviselői külön-külön ültek le beszélgetni a stratégiákról, módszerekről, közös pontokról és elleshető ötletekről. Az izgalmas ötletütköztetés után a termekből a fák árnyéka alá mentek, ahol hosszú séta után, a közeli erdei kápolnánál Schönberger Jenő és Manfred Scheuer püspökök közös szentmisét mutattak be. Szentbeszédében, a szatmári megyéspüspök a megszületett barátságok fontosságát emelte ki, valamint az egység érzését, ami az Oltáriszentségben mindenkit egybeforraszt. Mint kiemelte, Jézus Krisztus feladattal bízott meg minket, melyről egykor számot kell majd adnunk. Ezen feladatunk végzésében ugyanakkor nem leszünk egyedül, hiszen támogatjuk egymást, Krisztus közösségében.

Ez összhangban volt azzal a gondolattal, amelyik egyik este, az Innsbruck-i egyházmegye ajándékának - egy esernyőnek - az átadásakor fogalmazódott meg: „Az esernyő szimbolikus ajándék, rajta láthatjátok a logónkat is, az üzenetünk pedig, hogy nem hagyunk egyedül titeket az esőben állni. Problémáitokkal mostantól nem kell egyedül megküzdenetek, barátok vagyunk, és a barátok számíthatnak egymásra" - mondta Franz Heidegger személyzeti felelős.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye pasztorális irodáinak és az ifjúság képviselőinek partnerségi látogatása július 17-én ért véget, amikor a korai órákban Scheuer püspök áldásával indultak a szatmáriak útnak.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: