2008-07-27 15:10:29• hírek • Józsa János

Csökkennek a dinnyeárak

 Gondot okoz a Szatmár megyei termesztőknek, hogy a hipermarketek jóval olcsóbban adják a dinnyét.

Míg a piacokon a termelők többsége 1,5 lejt kér a dinnye kilójáért, addig a hipermarketekben 1 lej alatt, sőt van olyan üzlet is, ahol 90 bani alatt adják a dinnye kilóját.

Sok problémával küzdenek a szatmári dinnyetermesztők. Nehezen indult az idei szezon és bár jó termőév az idei, az utóbbi idők esőzései rontják a termés mennyiségi hozamát és kicsit a minőségét is. Mindemellett azonban még mindig a jobb, frissebb és egészségesebb áru a piacokon található, ahova ők is szállítanak – mondják a termesztők –, hiszen a hipermarketekben sok esetben külföldről hozzák a dinnyét, ami nagygazdálkodásban termett, permetezett, gyenge minőségű és gyakran íztelen termést eredményez. 

A szatmári kisgazdálkodók és a környékbeli romániai megyék termesztői tehát azért nem csökkentik a dinnye árát, mert véleményük szerint az övéket még mindig érdemesebb megvenni, mint a nagy áruházakét. Pedig a különbség számottevő, vagyis míg a hipermarketekben 1 lej alatt – helyenként 90 bani alatt is – a dinnye kilója, addig a piacokon 1 lej 50 bani és bár már van olyan termelő, aki 1 lej 20 banira csökkentette a kilónkénti árat, a többség még ragaszkodik a magasabb árhoz, mondván, hogy különben veszteséges lenne munkájuk.

Akár hol is vásárolják meg, érdemes most kihasználni a dinnyeszeretőknek az alkalmat és élni szenvedélyüknek, hiszen az év ezen szakában a legfinomabb a dinnye: már jól érett példányok kerülnek piacra, de még nem áll fenn a lőrincveszély.

 
J.J.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: