2020-04-01 10:22:12• hírek • Bede Emőke

Nem fognak megszólalni a légvédelmi szirénák

Képünk illusztráció. Forrás: commons.wikipedia.org
Képünk illusztráció. Forrás: commons.wikipedia.org

A koronavírus-pandémia és az ennek okán Romámiában bevezetett szükségállapot miatt az Országos Katasztrófavédelemi Felügyelőség úgy döntött, szerda délelőtt nem fogják működésbe hozni a légvédelmi szirénákat – adta hírül az ISU.

„Az értesítés, a figyelmeztetés és a riasztás célja a polgárok és az anyagi javak biztonságba helyezése, illetve a katasztrófák hatásának minimalizálása. Leggyakrabban áradások esetén figyelmeztetik a lakosságot a szirénák segítségével. A hangüzeneteket és szirénákat technológiai balesetekkor, gátak átszakadásakor használják általában, de fegyveres támadások esetén is alkalmazandó a rendszer” - mutatott rá a gyakorlat a közel három évvel ezelőtti bevezetésekor a katasztrófavédelem.


Azóta többnyire minden hónap első szerdáján próbariasztást tartanak az ország minden megyéjében, az ellenőrzések eredményeit pedig összesítik és kielemzik, így felfedezve azokat a pontokat, ahol még javításra, esetleges fejlesztésre szorul a rendszer. Szatmár megyében összesen 167 ilyen jelzőeszközt tartanak számon. Ezek jelentős hányada, összesen 99 darab központilag irányított, azaz egyetlen gombnyomásra bekapcsolhatóak. A fennmaradó 68-at pedig helyileg helyezik üzembe, ha a szükség úgy kívánja. Összesen három jelzésről beszélhetünk: a katasztrófára figyelmeztető 5 felbőgés, a légi előriadót jelző 3 felbőgés, a légiriadóra figyelmeztető 15 felbőgés. A havi gyakorlatok során mindig ezek egyikét tesztelték, most viszont meghatározatlan ideig elnémulnak a szirénák.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: