2010-08-07 14:01:06• hírek • MTI

Nem fizetnek az olaszok

Diákok, nyugdíjasok, katonák, újságírók - mind ingyen látogathatják a múzeumokat Olaszországban. Ha fejenként csak egy eurót fizetnének, nem lenne üres a firenzei Uffizi képtár és a Colosseum kasszája sem.

32,3 millió látogatóval büszkélkedtek 2009-ben az olaszországi múzeumok, mégsem voltak elégedettek, mert veszteséggel zárták a tavalyi évet. A pompeji ásatásoktól a római Villa Borghese képtáráig pénzhiánnyal küszködnek a kiállítóhelyek és ennek okát az ingyenjegyben látják.
Az olasz múzeumlátogatóknak csak 45,2 százaléka (14,6 millió) fizet belépőjegyet. A többség, a látogatók 54,8 százaléka (17,7 millió ember) ingyen léphet be a múzeumokba. A más országokban csak részleges engedményt élvező látogatók teljesen ingyen mehetnek be az olasz múzeumokba.

"Nem ragaszkodunk a teljes árú jegyhez, de ha fejenként csak egy eurót fizetnének, akkor is közel 18 millióhoz jutnánk. Ebből az összegből a nyári időszakban 2.500 teremőrt lehetne felvenni három hónapra vagy napi 11 órán át nyitva tartani a múzeumokat ebédszünet nélkül. Az olaszországi múzeumokban legalább 12 ezer őrre van szükség és ma csak 8 ezernek tudunk fizetést biztosítani" - számolta Gianfranco Cerasoli, az Uil szakszervezet kulturális főtitkára.
"Az ingyen jegy jelenti az egyetlen eszközt, mellyel a fiatalokat és időseket múzeumba lehet csalogatni. Ha nekik is fizetniük kell, őket is elveszítjük. Pozitívan értékeljük, hogy ilyen sokan járnak ingyen múzeumba: éppen azért mennek, mivel nem kell fizetni érte. Ha a múzeumoknak pénzre van szüksége, azzal fizetessék meg, aki eddig is fizetett" - válaszolta az Adiconsum fogyasztóvédő egyesület nevében Mauro Vergario.

Cerasoli szerint a múzeumok csak Olaszországban engedik meg maguknak a milliószámú ingyenjegyet: van kedvezmény, de mindenkinek fizetni kell a párizsi Louvre-ban és a madridi Pradóban is. Az olaszországi múzeumok helyzetét a költségvetési megszorítások is nehezítik: 2013-ig 2,3 milliárd euró támogatástól esnek el.


Az olaszok fele nem fizet a múzeumokban
Az olaszok fele nem fizet a múzeumokban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: