2011-05-07 12:19:41• hírek • MTi

Nem értenek egyet Tőkéssel

Sem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), sem az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) nem ért egyet Tőkés Lászlónak azzal a javaslatával, hogy előválasztást szervezzenek, amelynek eredménye alapján a romániai magyar politikai szervezetek már a jövő nyári önkormányzati választásokon közös listát indítanának.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára szerint Tőkés nem gondolja komolyan a javaslatát, hiszen az általa vezetett csoportosulás nem kívánt részt venni az RMDSZ által korábban szervezett előválasztásokon. Kovács az MTI-nek elmondta: Tőkés csak "nagy elveket puffogtat", és kommunikációs eszközként használja a javaslatot.

Rámutatott: az RMDSZ huszonegy éven át szervezett előválasztást, amelyen megmérethették magukat a platformok, az ifjúsági szervezetek, bárki, aki ezt akarta. A szövetség mindig hangsúlyozta - folytatta Kovács -, hogy az előválasztásokat szervezzék közösen, minden érdekelt kapcsolódjon be az előválasztás végrehajtásába és ellenőrzésébe.
"El kellett telnie 6-8 évnek ahhoz, hogy Tőkés László felismerje: ez működik" - mondta Kovács. Megállapította, hogy Tőkés számára nem volt fontos az előválasztás, amíg azt az RMDSZ javasolta. Ha Tőkés amúgy is közös listát javasol, akkor miért akar új pártot alapítani? - tette fel a kérdést Kovács Péter. "Akkor miért féltek a megmérettetéstől, miért nem vállalták, hogy közösen kialakított listán induljunk az önkormányzati választásokon?"- fűzte hozzá. Emlékeztetett: az 1996-os, a 2000-es és a 2004-es választások előtt az RMDSZ közvetlen, titkos, urnás előválasztást szervezett a magyarok által többségben lakott vidékeken.

Az MTI-nek ugyancsak nyilatkozó Szász Jenő, az MPP elnöke úgy véli, hogy az önkormányzati választás önmagában is előválasztást jelent. Alkalmas lehetőség annak felmérésére, hogy az RMDSZ, az MPP és a bejegyzés előtt álló Erdélyi Magyar Néppárt között milyenek az erőviszonyok. Szerinte az önkormányzati választások eredményének birtokában lehetne kezdeményezni a magyar szervezetek közötti együttműködést a szintén jövő évben sorra kerülő, az önkormányzati választások után esedékes romániai parlamenti választásokon.


Nem értenek egyet Tőkés felvetésével
Nem értenek egyet Tőkés felvetésével


Szász megismételte azt a korábbi felvetését, hogy az önkormányzati választásokon az RMDSZ jelöltjeivel szemben úgynevezett nemzeti alternatívát kellene felállítani, amely meglátása szerint az MPP, a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács által indítandó közös jelölteket jelentené. Az MTI kérdésére, hogy a nemzeti alternatívába a bejegyzés előtt álló Erdélyi Magyar Néppárt is beletartozhat-e, Szász kijelentette, hogy szerinte az EMNT és a tervezett új magyar párt "egy és ugyanaz".

Tőkés László az erdélyi Krónika című napilap pénteki számában közölt interjújában azt indítványozta, hogy előválasztásokat kellene szervezni az erdélyi magyarság körében, és az így kialakult sorrend alapján valamennyi magyar párt már az önkormányzati választásokon közös listát indíthatna. Tőkés szerint egy ilyen "elővéleményezett", közös lista jelentősebb számban megmozdítaná az embereket, másrészt a választási kampányban nem kiáltanának egymásra kígyót-békát a pártok és a jelöltek. Így a politikai sokszínűséget is megőriznék, és az erős, egységes képviselet elve sem sérülne - magyarázta Tőkés a közös lista előnyeit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: