2011-05-20 16:20:38• hírek • Czinzel László

Nem értem, miért nem szavazzák meg

Értetlenségének adott hangot Traian Basescu román államfő amiatt, hogy a román parlament halogatja a kisebbségi törvénytervezet elfogadását, amit - mint mondta - ő akár már most megszavazna, ha tőle függne.

Ezt Basescu a román közszolgálati televíziónak adott interjúban jelentette ki. Románia első embere szerint a kisebbségi törvénytervezet nem hoz lényeges újdonságot, ugyanis csak összegyűjti azokat a nemzeti kisebbségek számára kedvező törvényi előírásokat, amelyek más jogszabályokban már megtalálhatók.

"Már most elfogadnám a kisebbségi törvénytervezetet, ugyanis tudom, hogy mit tartalmaz" - mondta Basescu. Hangsúlyozta, hogy nem csak a magyar, hanem a többi romániai nemzeti kisebbségre is vonatkoznak az előírások.
Emlékeztetett: a Romániai Magyar Demokrata Szövetségé (RMDSZ) volt az az ötlet, hogy az igazságszolgáltatás, az oktatás és a kultúra működését szabályozó törvényekből egyetlen jogszabályba, a kisebbségi törvénybe gyűjtsék össze a nemzeti kisebbségekre vonatkozó rendelkezéseket. "Nem értem, miért nem szavazzák meg" - adott hangot értetlenségének az államfő.  

A kisebbségi törvénytervezetet a Calin Popescu Tariceanu liberális volt miniszterelnök vezette kormány terjesztette a parlament elé 2005-ben, a szenátus azt elutasította, majd átkerült a képviselőházhoz, ahol azóta is porosodik.
Az Emil Boc miniszterelnök vezette mostani kormánykoalíció februárban írt alá egy újabb megállapodást, amelyben megerősítették, hogy már a június végéig tartó parlamenti ülésszakban elfogadják a kisebbségi törvénytervezetet a képviselőházban. Ennek ellenére a tervezet vitája még el sem kezdődött a román parlament alsóházának illetékes szakbizottságában. A tervezet elfogadásához már csak a képviselőház rábólintására lenne szükség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: