2013-05-14 17:07:09• hírek • Kocsis Zoltán

Készül az adóhivatal regionalizációja is

Az idei esztendő első négy hónapját figyelembe véve csak egyetlen megyében folyt az adó hatékonyabb begyűjtése, mint Szatmáron. Április hónapot tekintve pedig a negyedik helyen állunk, számolt be Mircea Ardelean. A Pénzügyi Főigazgatóság Szatmár megyei vezetője keddi sajtótájékozóján elárulta továbbá, hogy az adóhivatal regionalizációja is folyamatban van.

A Szatmár Megyei Pénzügyi Főigazgatóság az idei esztendő első negyedévében az állam által megszabott adó 104,47%-át gyűjtötte be - ez a megszabottól 17,5 millió lejjel jelent többet. Az első négy hónapban viszont már 106,8%-os volt a begyűjtési arány, ami 20,4 millió lejes többletet jelent. Ennél jobb eredményt országosan csak Botosani megye ért el. Viszonyításképpen az országos átlag 99,5%. Mivel a közalkalmazottak már áprilisban megkapták bérüket, ebben a hónapban 116,7%-os volt a begyűjtési ráta. Ez plusz 13 millió lejt és országos negyedik helyet eredményezett.

Ardelean beszámolt arról is, hogy Szatmár megyében 144,6 millió lejről 113,1 lejre sikerült csökkenteni a 90 napnál hosszabb ideje fennálló hátralékokat. Az első négy hónapban 14.706 ellenőrzést hajtottak végre különböző jogi személyeknél. Ezek közül 8.032 esetben hajtották be az elmaradást, közel 25 millió lejt.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy Románia komoly kötelezettséget vállalt az Európai Parlament előtt fiskális reformjának végrehajtása terén. Erre 80 millió euró fölötti támogatást kap a Világbanktól. Ennek jegyében várhatóan szeptemberre létrejön a Pénzügyi Főigazgatóság regionalizációja. Ez országos szinten 1500 alkalmazott áthelyezését és több száz alkalmazását jelenti - mindezt persze a hatékonyság jegyében. Ennek következtében az észak-nyugati régióban létrejönne egy Regionális Pénzügyi Főigazgatóság, a megyei igazgatóságok pedig kirendeltségekké degradálódnának. Ardelean elmondta, komoly lobbit folytat, hogy a regionális központ Szatmárnémeti legyen (és ne Kolozsvár, mint minden más intézmény esetében): ezt a kiemelkedő eredmények és a tökéletes körülményeket biztosítani képes székhely támasztaná alá.

Ezzel együtt a fiskális reform részeként létrejön majd az Adócsalás Elleni Igazgatóság, amely az elképzelések szerint az adóhivatal és az vámügyi hivatal együttműködéseként működne majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: