2013-06-13 10:28:34• hírek • MTI

Nem érdekli az USL-t a népszavazás-kezdeményezés

A Bukarestben kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy Traian Basescu államfő újabb népszavazást akar kiírni az egykamarás parlamentre való áttérésről és kitart a kétkamarás törvényhozás mellett - közölte szerdán Victor Ponta miniszterelnök és Crin Antonescu szenátusi elnök.

Ponta kijelentette, hogy nem hagyja magát belerángatni Basescu újabb "botránykeltő" manőverébe, mert fontosabb dolga van: kormányoznia kell az országot.
Traian Basescu államfő kedden bejelentette, hogy újabb népszavazást ír ki az egykamarás parlamentre való áttérésről és a törvényhozás létszámának csökkentéséről, amennyiben az alkotmánymódosítás során a parlament nem érvényesíti az alaptörvényben a 2009-es népszavazáson kinyilvánított népakaratot.

A román kormányfő szerdán leszögezte: az USL tartja magát a hosszú távú programjához, amelynek fontos eleme az alkotmánymódosítás és a régiók megalakítása. Hozzátette: az alkotmánymódosítást előkészítő parlamenti bizottság pedig már meghozta a döntést a parlament struktúrájáról, amire nem tér vissza. Ponta megerősítette, hogy a képviselőház létszámát 300 főre korlátozzák, a szenátus pedig a régiók képviseletét látja majd el, szintén korlátozott számú törvényhozóval.

Az USL társelnökei ugyanakkor elutasították azt államfő által megfogalmazott feltételezést, miszerint "piszkos alkut" kötöttek az államfői tisztség kiürítéséről annak fejében, hogy Crin Antonescu liberális pártelnök megmaradhasson az USL közös államfőjelöltjének, és a szociáldemokraták ne indítsanak saját jelöltet a jövő évi elnökválasztáson.

"Nem tehetsz oda egy, a nép által közvetlenül választott államfőt pojácának az Elnöki Hivatalba hatáskörök nélkül, aki legfeljebb javasolhat titkosszolgálati, vagy más vezetőket, de a javaslatokat a parlament visszadobhatja" - méltatlankodott Basescu egy kedd esti tévéműsorban, amiért a parlamenti különbizottság az államfői jogkörök szűkítését foglalta az alkotmánymódosítás tervezetébe.

Erre reagálva Ponta úgy vélekedett: valamennyi európai államfőt megsértette ezzel a megjegyzéssel.
"Európában nincsenek olyan elnöki köztársaságok, mint amilyen az Egyesült Államok, és természetes, hogy mi is ebbe az európai irányba megyünk. Azt mondani Lengyelország, Németország, vagy Szlovákia elnökéről, hogy pojáca: ez Basescu úr legrosszabb időszakának visszatérését jelzi" - kommentálta a román államfő kijelentését Victor Ponta miniszterelnök.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: