2009-10-12 16:32:12• hírek • Parajdi Andrea

Nem érdekli a lakosságot a szemétszállítási illeték

Nem veszi komolyan a lakosság a szemétszállításra bevezetett speciális illetéket, amelyet a helyi adók kifizetésével egyszerre kellene törlesztenie minden olyan családnak, amely nem kötött szerződést a Florisal Rt.-vel. Eddig mindössze 120-an vallották be hivatalos nyilatkozatban, hogy nem fizetnek a hulladékszállításért.

Az idei év elején valódi közfelháborodás követte a Szatmárnémeti Helyi Tanácsnak azt a döntését, amellyel minden családot arra kötelezett, hogy saját felelősségére nyújtson be egy nyilatkozatot az Adóhivatalnál tehát, hogy hivatalos formában közölje hányan élnek egy azonos lakcím alatt. A város így akarta kideríteni azt, hogy kik nem állnak szerződésben a köztisztaságért felelős vállalattal vagyis, hogy kik próbálják eltussolni a hulladékelszállítás díját.

A nyilatkozatokat végül nem tudta begyűjteni a város, mivel a Szatmár Megyei Prefektúra megtámadta az erről szóló helyi tanácsi határozatot, mondván nem etikus módszer minden Szatmárnémeti családot nyilatkozatleadásra kötelezni. Etika ide vagy oda, talán ez lett volna az egyetlen megoldás arra, hogy mindenkit bevallásra kényszerítsen a város, hiszen a helyzet így tíz hónap távlatában is szinte változatlan.

A speciális illeték végül 2009 május elsejétől életbe lépett, azonban az előzőleg megsaccolt 30 ezer nem fizető lakos közül azóta alig 120-an vették a fáradtságot, hogy hivatalosan bevallják: nem állnak szerződésben a Florisallal - tájékoztatta lapunkat Iosif Drimus, a Szatmárnémeti Adóhivatal igazgatója.

-Megkaptuk a Florisal adatbázisát, amelyet a sajátunkkal összevetve folyamatosan elemzünk, így próbáljuk kiszűrni a nem fizető személyeket. Nagyon bonyolult és hosszadalmas munka rájönni arra, hogy minden egyes lakásban éppen hányan élnek. Önszántukból sajnos kevesen vallják be, hogy nem fizetnek a hulladékszállításért, annak ellenére sem, hogy lassan de biztosan mindenkit komoly büntetésekkel szankcionálunk majd - mondja az igazgató.

A „grátiszszemetelő" lakosság úgy tűnik félvállról veszi az érvényben lévő speciális illetéket - amely hónapokon keresztül foglalkoztatta a közvéleményt - ugyanis nemcsak hogy a leadott nyilatkozatok száma, de lényegesen a Florisallal szerződésben állók száma sem növekedett. S mivel nyilatkozatleadásra senkit sem lehet kötelezni, így a legtöbben vélhetően abban bíznak, hogy büntetéskiszabással nem találnak rájuk a városi alkalmazottak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: