2015-11-02 12:55:20• hírek • MTI

Nem érdek, hogy a magyarok románul beszéljenek?

Keresztély Irma volt székelyföldi főtanfelügyelő szerint a román politikai elit nem akarja, hogy a magyar gyermekek megtanuljanak románul.

A Kovászna megyei tanfelügyelőséget 17 éven át vezető, Székelyföldön nagy tekintélynek örvendő oktatási szakember a Székely Hírmondó napilapban hétfőn közölt interjúban úgy vélekedett: a politikai akarat hiányán múlik, hogy a romániai magyar iskolákban nem speciális tanterv alapján oktatják a román nyelvet és irodalmat.

Az oktatási szakember megemlítette, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szakemberei összeállították az alternatív tantervet, amelynek alapján a magyar gyermekeknek lehetne tanítani a román nyelvet és irodalmat, de ennek a bevezetése rendre elakad. Úgy vélte, az efféle kísérletek rendre azon buktak el, hogy a román többség nem fogadja el, hogy Romániában a román nyelv idegen nyelv lehet valaki számára. Ennek köszönhető, hogy csupán a harmadik osztályig jutott el a román nyelv oktatásának a reformja.

"Nekem most már egészen határozott meggyőződésem, hogy a román hivatalosság részéről nincs akarat arra, hogy a magyar gyerekek helyesen megtanuljanak románul. Márpedig ha a magyar gyerek nem tud megtanulni jól románul, mert unos-untalan elgáncsolják, akkor neki ez a tárgy teher. Következésképpen alig várja, hogy valahogy ötössel átmenjen a vizsgán, és a többiekkel együtt lendül át a kerítésen, elhagyja az országot, és máshol próbál érvényesülni a magyar anyanyelvével, az angol- és némettudásával. Itthon nem tud, és nem akar jövőt építeni, mert ebben őt a román tudása megakadályozza" - mondta Keresztély Irma.

Hozzátette, ha a magyar iskolát végzettek román vizsgajegyét kihagyva hasonlította össze a Kovászna megyei román és magyar diákok érettségi eredményeit, az jött ki, hogy a magyarul tanuló gyermekek 28 százalékkal jobban teljesítenek, mint a románul tanulók. Elmondta, mindig erre hivatkozott a román nyelv oktatását szorgalmazó minisztériumi beadványaiban, de írásbeli választ soha nem kapott javaslataira.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: