2012-01-12 20:14:50• hírek • Szatmár.ro

Nem engednek a huszonnégyből!

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Az RMDSZ Szatmár Megyei szervezete huszonnégy órás versolvasó maratonnal adózik a világ- és a magyar irodalom legszebb alkotásai előtt január 21-22-én.

A Magyar Kultúra Hetének alkalmából szeretett volna az RMDSZ olyan rendezvényt szervezni, amely nem csak egy szűk rétegnek szól. Némi fejtörést követően Varga Sándor színművész ötletét ezen megkötéshez éppen megfelelőnek találták, így január 21-én 12 óra és január 22-én 12 óra között huszonnégy órás versolvasó maratonra invitál a Szatmár Megyei RMDSZ szervezet mindenkit, aki szereti a magyar irodalom remekműveit, de nem szavalóversenyeken akarja megmutatni magát.

Itt és most a versek a fontosak, amelyek ezer hangulatot tudnak sugározni felénk, s amelyek képesek arra, hogy ébren tartsanak majd bennünket egy egész éjszakán át az RMDSZ szatmárnémeti székházában. Az időpont ugyan kilóg a Magyar Kultúra Hete alkalmából az Ady Társaság, a Harag György Társulat és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium által szervezett eseménysorozatból, de a velük való egyeztetés során döntöttek úgy a szervezők, hogy amolyan előfutárként szolgálnak, s ezáltal nem tevődnek egymásra érdeklődésre számot tartó események. 

A résztvevő szabadon választhat verset bármely magyar költőtől, legyen az Balassi korabeli vagy éppen kortárs alkotó, a lényeg mindössze annyi, hogy elmenjen a versolvasó maratonra, és ossza meg a többi jelenlévővel az általa kedvelt verset. Természetesen akár többet is. Aki nem tud vagy nem szeretne verskeresésre időt szánni, az bátran válogathat egyet a magyar irodalom szervezők által meghatározónak vélt versei közül.

"Úgy gondoljuk, hogy remek alkalom lehet ez arra, hogy közösen ünnepeljük nem csak a magyar irodalom remekeit, hanem anyanyelvünk szépségeit is. Többekben felvetődött az a kérdés, hogy valóban egy egész napig tart-e majd a rendezvény. Nos, nyugodtan állíthatom, hogy mi nem engedünk a huszonnégyből!" - áll az RMDSZ közleményében.

Díjátadás és koszorúzás


A versolvasó maratont követően kerül átadásra a szatmári magyar újságírás tragikus hirtelenséggel elhunyt tagjának emlékére, az RMDSZ által létrehozott Fodor István Emlékdíj, majd a résztvevők együtt átvonulhatnak a Jean Calvin téren található Kölcsey Ferenc szoborhoz, ahol közös, ünnepi koszorúzásra kerül sor. A szervezők természetesen mindenkit szeretettel várunak, aki az emlékezés virágait el kívánják helyezni a nagy költő szobránál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: