2017-03-07 08:57:54• hírek • MTI/AP

Nem engedi be a segélyszállítmányokat Dél-Szudán

A dél-szudáni kormány továbbra sem engedi be az élelmiszersegélyt, és korlátozza az ENSZ-békefenntartók tevékenységét - áll az ENSZ-főtitkár bizalmas jelentésében és egy magas rangú ENSZ-vezető közleményében.

A jelentés és a közlemény feltárja, milyen rémisztő körülményekkel kell a nemzetközi közösségnek szembenéznie, ha megpróbál fellépni a kelet-afrikai országot fenyegető katasztrófával - mutatott rá az AP amerikai hírügynökség hétfőn.

Stephen O'Brien, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese kétnapos hétvégi dél-szudáni látogatása után közölte, hogy az országnak sürgősen szüksége van humanitárius segítségre.

"Embereket üldöztek el otthonukból, bántalmaztak, erőszakoltak meg. Akkor támadták meg őket, amikor segítségre számítottak. Ezt meg kell állítanunk, mégpedig azonnal" - szögezte le közleményében a főtitkár-helyettes.

António Guterres ENSZ-főtitkárnak a Biztonsági Tanács tagjainak februárban elküldött nyilatkozata, amelyet az AP-hez is eljutattak, rámutat, hogy a dél-szudáni kormány a felelős az ország minden részében kialakult szociális helyzetért.

Februárban Salva Kiir dél-szudáni elnök a rászorulókhoz való "akadálytalan eljutást" ígért valamennyi segélyszervezetnek.

A 2013 decemberében Salva Kiir államfő és Riek Machar volt alelnök közötti hatalmi harc miatt kitört dél-szudáni polgárháborúban legalább 50 ezer ember halt meg.

Becslések szerint 100 ezren szenvednek éhínségtől, 1 millió embert fenyeget éhezés - közölte februárban a dél-szudáni kormány és több ENSZ-szervezet. Az ENSZ szerint jelenleg Dél-Szudán a menekültválság által leginkább sújtott afrikai ország: több mint hárommillió ember menekült külföldre vagy vált belső menekültté.

Guterresnek a BT-hez intézett februári levele több incidenst is felsorol, amelyekkel a dél-szudáni kormány - ígéretei ellenére - akadályozta az ENSZ-békefenntartók és a segélymunkások munkáját.

Az ENSZ-békefenntartókat akadályozzák a kormányerők által polgári személyek ellen elkövetetett emberölések és önkényes őrizetbe vételek kivizsgálásában, így Yei városában is - áll a főtitkár levelében.

Februárban fegyveres csoportok Jonglei tartomány északi részében kirabolták a Save the Children segélyszervezet helyi raktárát. A szervezet volt az egyetlen, amely élelmiszerosztással foglalkozott a térségben, így a lakosok körében éhínség tört ki.

A szervezet dél-szudáni igazgatója, Peter Walsh szerint "létfontosságú, hogy korlátlan hozzáférést biztosítsanak a segélyszállítmányok számára az éhínség elkerülésére, ellenkező esetben kimondják a halálos ítéletet".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: