2010-10-01 17:41:36• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Nem engedi átverni magát az állam

Pert helyezett kilátásba Emil Boc román miniszterelnök a KazMunaiGaz kazahsztáni állami gáz- és olajvállalattal szemben azért, hogy Bukarest behajthassa a több mint félmilliárd euró adósságot az ázsiai vállalattól.

A román kormányfő pénteken kijelentette, hogy megtámadják a bíróságon a kazahsztáni csoporthoz tartozó Rompetrol vállalat közgyűlésének legutóbbi döntését, miszerint a Rompetrol által birtokolt Petromidia finomító részvényeinek 44,69 százalékát adják a román államnak a mintegy félmilliárd euró adósság helyett.

Az egykor a román állam tulajdonába tartozó Petromidia magánosításáról 2003-ban született megállapodás. Bukarest akkor a Rompetrollal kötött üzletet azzal a feltétellel, hogy 2010 szeptember végéig kifizeti a Petromidiának a román állammal szembeni félmilliárd euró adósságát. Ezt az adósságot kötvényekké alakítottak át akkor, a román kormány szerint a Rompetrolnak most ezeket a kötvényeket kell megvásárolnia, ami gyakorlatilag a félmilliárd euró adósság kifizetését jelentené.

A Rompetrol közgyűlésének döntése a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap szerint hátrányosan érinti az államot, hiszen kisebbségi részvényesként Bukarestnek nem lehet valós beleszólási joga a Petromidia vezetésébe, ráadásul a tőzsdén jegyzett finomító részvényeinek mostani értéke szerint a román állam alig 280 millió eurót érő részvénycsomagot kapna az 500 millió eurós adósság helyett.

A román kormány azért sem hajlandó elfogadni a Rompetrol által kínált megoldást, mert Bukarestnek nagy szüksége van most pénzre az államháztartási hiány egyensúlyban tartása érdekében. A román gazdaságot súlyosan érintette a nemzetközi gazdasági válság, ezért Bukarest a Nemzetközi Valutaalap szervezésében 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelegyezményt kötött tavaly márciusban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: