2011-12-08 07:11:29• hírek • MTI

Nem engedélyezik a magyar intézetek létrehozását

A román oktatási minisztérium újból elutasította a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) chartáját, miután a felsőoktatási intézmény román többségű szenátusa továbbra sem hajlandó engedélyezni a magyar intézetek létrehozását.

A bukaresti szaktárca december 6-án keltezett átiratában arra kéri az egyetem vezetőségét, hogy érvényesítse az idén hatályba lépett román oktatási törvény multikulturális egyetemekre vonatkozó előírásait, és tegye lehetővé a magyar intézetek megalakulását.   

A Krónika című napilap honlapja által szerdán ismertetett dokumentum megállapítja: az egyetem szenátusa csak részben tett eleget a minisztérium korábbi átiratának, és felsorolja, milyen további módosításokat javasol az egyetemi charta szövegében. Összesen hét pontban kellene változtatnia az egyetemnek a saját működési szabályzatán.
A minisztériumi átirat elsőként arra emlékezteti az egyetemet, hogy az oktatási törvényből fakadóan az olyan multikulturális egyetemeken, mint a MOGYE létezniük kell a multikulturális jellegéből fakadó sajátos struktúráknak. Ez azt jelenti, hogy a chartának lehetővé kell tennie az önálló magyar intézetek létrehozását, amit a román többségű szenátus hónapok óta elutasít az egyetemi autonómiára hivatkozva.

Arra is figyelmezteti a MOGYE vezetőségét, hogy az új tanügyi törvény előírásai szerint a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok anyanyelvükön tanulhatnak a felsőoktatás valamennyi szintjén, így a záróvizsgákat is ennek alapján kell megszervezni. A minisztérium legutóbb október elején szólította fel az egyetemet arra, hogy érvényesítse az oktatási törvénynek a nemzeti kisebbségekre vonatkozó előírásait.

A jogszabály szerint az egyetem szenátusa által elfogadott chartát az oktatási minisztériumnak is jóvá kell hagynia. Amíg ez nem történik meg, a MOGYE nem rendelkezik érvényes működési szabályzattal.
Az alapításakor még kizárólag magyar tannyelvű MOGYE-n jelenleg a diákoknak majdnem fele tanul magyar nyelven, az oktatói gárdának azonban csak mintegy egyharmada magyar. Az egyetemen jelenleg magyar tagozat sem létezik, ezért jelentene előrelépést a magyar intézetek vagy főtanszékek megalapítása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: