2011-05-25 12:42:50• hírek • Kocsis Zoltán

Adóemelés vagy fejlesztések leállítása?

Csütörtök délután kerül sor Szatmárnémeti Városi Tanácsának rendes havi gyűlése, melyen talán a legnagyobb fajsúlyú döntés a helyi adók és illetékek mértékének megállapítása, pontosabban az állam által meghatározott mértékek esetleges megemelése lesz.

Amint arról a Szatmár.ro egy héttel korábban beszámolt, a városi adóhivatal javaslata szerint a fizikai személyek esetében is alkalmazni kellene a törvényileg megengedett legnagyobb mértékű növelést, ami 20%-ot jelent. Ilyés Gyula polgármester már akkor is jelezte a sajtó felé, hogy ő nem támogatja ezt az emelést. Azt ugyanakkor elismerte, hogy pénzre nagy szüksége lenne az önkormányzatnak. Jelen állás szerint például a városkassza teljesen kiürült, a megkezdett infrastrukturális munkákat éppen csak be tudják fejezni, ám újakhoz nem tudnak hozzáfogni. Mert nincs pénz.

„Különböző okok miatt idén 30 milliárd régi lejjel csökkent a város költségvetése. Ezt pedig valamiképpen kompenzálni kellene", mondta a polgármester sajtótájékoztató keretein belül.

Hogy hova lett ez a pénz? Az okok igen sokrétűek. Egyrészt az oktatási és kulturális intézmények a város fennhatósága alá kerültek, ám a kormány egyelőre nem utalta át az azok finanszírozását célzó összeget. Másrészt az idén januárban életbe lépett kormányrendelet értelmében valamennyi helyhatóság saját bevételeinek 4%-át elvette az állam. Harmadrészt pedig a közalkalmazottak bérének csökkentése is hátrányosan érintette az önkormányzatokat, mert ezzel csökkentek saját bevételeik. Ehhez még hozzájárul, hogy bizonyos okok miatt Szatmárnémeti polgármesteri hivatala nem kapott meg egy egy millió eurós banki hitelt.


Néhány hete még így nézett ki a Closca sugárút híd felőli vége
Néhány hete még így nézett ki a Closca sugárút híd felőli vége - ezt megcsinálták, de másra lehet nem jut már az idén


„Nagyon nagy szükség lenne tehát némi többletbevételre, de nem mindegy, hogy milyen áron", mondta még a múlt héten Ilyés. Véleményét továbbra is fenntartva leszögezte: a 20%-os adóemeléssel 2,5 milliárd régi lejjel gazdagodna a város kasszája. Amely összeg csak csepp a tengerben. Igaz, nem kis csepp.

„Az adózó szatmári családok, már akik egyáltalán fizetnek, átlagosan 100 eurót fizetnek évente családonként. Ami mindenfajta összevetésben egy kis összeg. Ebből a pénzből igen nehéz gazdálkodni. Az állampolgár elvárja a vezetőktől, hogy a városa fejlődjék, szépüljön. És ezt jogosan várja el. Ugyanakkor fizetni és főleg többet fizetni, senki sem akar. Pedig előbb-utóbb döntenünk kell: fizetünk vagy elmaradnak a fejlesztések. Ha nincs pénz, akkor nem lesz például útjavítás sem", elemezte a kialakult helyzetet Ilyés.

A döntés jelen pillanatban a Városi Tanács tagjainak a kezében van tehát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: