2009-11-13 11:50:38• hírek • MTi

Nem élünk jobban, mint húsz éve

A megkérdezettek kétharmada szerint Romániában az életszínvonaluk nem javult a kommunizmus bukása óta - derül ki egy felmérésből.

A román sajtóban csütörtökön ismertetett közvélemény-kutatás szerint a kommunizmus iránti nosztalgia húsz évvel a rendszerváltás után is nagyon erős. A megkérdezettek 42,2 százaléka érzi úgy, hogy az élet most nehezebb, mint 1989 előtt, 27,1 százalékuk pedig semmi javulást nem tapasztalt az elmúlt húsz esztendőben az életszínvonalban. Csak mintegy egyharmaduk véli úgy, hogy ma könnyebb a megélhetése, mint a kommunizmus idején.

Ez utóbbi korszak iránti erős nosztalgiát jelzi, hogy a válaszadók közel egynegyede szívesen visszatérne a Nicolae Ceausescu egykori kommunista diktátor nevével fémjelzett "aranykorszakba".
A kommunista múlt még ma is elevenen kísért. Ezt tükrözi, hogy a megkérdezettek több mint 40 százaléka szerint Románia még nem szabadult meg a kommunista szokásoktól, és csak 8 százalék véli úgy, hogy Románia teljesen megszabadult az egykori beidegződésektől.  

A megkérdezetteknek csak a 18 százaléka véli úgy, hogy Románia gazdaságilag ma jobban áll, mint a kommunizmusban, 35 százalék szerint pedig a rendszerváltás az ország kárára vált. A felmérésbe bevontak 40 százaléka véli úgy, hogy az 1989-es események Románia számára "hasznosak voltak".

Ma már a románok kétharmada megkegyelmezne a három nap alatt halára ítélt Nicolae és Elena Ceausescu diktátor házaspárnak. A megkérdezettek 73 százaléka szerint ugyanis nem kellett volna kivégezni őket, miközben 1992-ben még majdnem a lakosság fele gondolta azt, hogy a zsarnokok megérdemelték a sorsukat.

A Ziua című napilap szerint a felmérés a jelenlegi államfőjelöltek szavazótáborát is megvizsgálta. Kiderült, hogy Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjének a választói a leginkább derűlátóak. A magyar szavazóknak a 61,5 százaléka érzi úgy, hogy élete most könnyebb,  mint 1989 előtt, ami a megkérdezettek 30 százalékos átlagának a kétszerese.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: