2014-06-13 14:19:51• hírek • MTI/Reuters

Nem döntő, de fontos a spanyol-holland nyitány

Négy éve a fináléban találkozott, a brazíliai világbajnokságon viszont rögtön az első meccsükön összecsap egymással a címvédő spanyol és a holland labdarúgó-válogatott, s mindkettő számára egyaránt fontos lenne a győzelem a B csoport 1. körében.

A két európai élcsapat négyese az egyik legerősebb a tornán, mivel a kiváló erőkből álló chilei együttes is ebben a kvartettben szerepel, ez pedig minden bizonnyal arra ösztökéli majd Vicente del Bosque spanyol és Louis van Gaal holland szövetségi kapitányt is, hogy ne elégedjenek meg a döntetlennel, mert a végelszámolásnál esetleg kevés lehet az egy pont.

A pénteken 22 órakor kezdődő meccs esélyesének az ezúttal is bombaerős spanyolok nevezhetők. A holland csapat már a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon sem szerepelt jól, ráadásul a tavasszal alaposan meggyengült Rafael van der Vaart és Kevin Strootman kidőlése miatt. A vb után a Manchester Unitedhez távozó van Gaal már korábban ki is jelentette, hogy a hollandokra jellemző támadó szellemű felállás helyett az öt védős rendszert részesíti majd előnyben, különösen a spanyolokhoz hasonló erősségű csapatok ellen.

"Nem hinném, hogy a mi csapatunk alkalmas lenne a tiki-takára, ám a kontratámadás nagyon veszélyes fegyver lehet, amit biztosan alkalmazni fogunk a vb-n" - vetítette előre a holland harcmodort Arjen Robben, a Bayern München szélsője.

Vicente del Bosque, a spanyolok kapitánya bízik tanítványaiban. "Nincs bennünk félelem, de természetesen tiszteljük ellenfelünket" - mondta a hollandokról Del Bosque, aki nem csupán az első meccsel kapcsolatban bizakodó, hanem az egész vb-n jó szereplést vár játékosaitól. - "Optimisták vagyunk, mert a felkészülésünk és az előkészületi meccseink is jól sikerültek."
A holland "retesz" feltörésében fontos szerep juthat a brazilból spanyollá lett Diego Costára, aki minden bizonnyal korábbi sérülése ellenére kezdeni fog pénteken.

Csapata formája nem, ugyanakkor a salvadori stadion gyepszőnyege már kifejezetten aggasztja Del Bosquét, mert annak minősége szerinte nehezíti a spanyolok sok, gyors passzra épülő játékát.



Egy-egy rekordbeállításra, illetve rekorddöntésre is sor kerülhet a találkozón. Vicente del Bosque ugyanis 8. vb-találkozóján ül a spanyol kispadon, s ezzel utoléri Javier Clementét. A 155. válogatott meccse előtt álló kapus, Iker Casillas pedig világbajnoki csúcsot dönt meg, amennyiben 85 percen keresztül sikerül megóvnia kapuját Robben és társai lövéseitől. A jelenlegi csúcstartó az olasz Walter Zenga, aki 1990-ben 517 percig nem kapott gólt, míg Casillas 433 góltalan percnél állt meg a 2010-es vb-döntő hosszabbításának lefújásakor.

A hollandoknál Wesley Sneijdernek külön is emlékezetes lesz a meccs, mivel éppen századszor futhat ki a pályára a holland nemzeti együttes mezében.

A csoport másik, 01.00-kor kezdődő összecsapásán kevesebb izgalom várható, az Alexis Sanchez és Arturo Vidal fémjelezte chilei válogatott ugyanis lényegesen jobbnak tűnik a sok tapasztalatlan fiatal futballistával szereplő ausztráloknál. A csoport leggyengébbjének tartott ausztrálok elleni siker kötelezőnek nevezhető a B csoport másik három tagja, így a chileiek számára is, a pontvesztés ugyanis végzetesnek bizonyulhat a továbbjutás szempontjából.

Arturo Vidal

A tavaszi felkészülési mérkőzésein remek játékot nyújtott dél-amerikai együttesnél nem volt zavartalan a felkészülés, mert Vidalt, a Juventus sztárjátékosát május elején műteni kellett, ráadásul az utolsó felkészülési találkozón rásérült a térdére, így az ausztrálok ellen valószínűleg nem léphet pályára.
"Az első perctől támadni fogunk, s addig hajtunk, amíg ellenfelünk ki nem fullad" - mondta elszántan Marcelo Diaz, a chileiek középpályása.

A meccset meghatározhatja majd a várhatóan 35 fokos hőség, ugyanis Cuiaba a legforróbb brazil vb-város.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: