2011-08-10 16:57:10• hírek • MTI

Nem csökken egyelőre a társadalombiztosítás

A kormány az IMF szervezésében 2009 tavaszán két éves, 20 milliárd eurós többoldalú nemzetközi készenléti hitelmegállapodást kötött. Az idén ezt egy 5,4 milliárd euró elővigyázatossági hitelcsomag váltotta fel, amely szintén két évre szól.

Romániában meghatározatlan időre elhalasztotta a kormány a munkáltatók társadalombiztosítási járulékának csökkentését - közölte szerdán Gheorghe Ialomitianu pénzügyminiszter.

A tárcavezető elmondta: "optimális pillanatra" halasztotta a kormány ennek a tervezett intézkedésnek az elfogadását, a jelenlegi gazdasági helyzet ugyanis nem teszi lehetővé a járulék csökkentését.
A kabinet szerdán fogadta el a 2014-ig szóló adó és költségvetési stratégiát, amelyben a miniszter szerint a Nemzetközi Valutaalappal közösen meghozott intézkedések szerepelnek.

A most elfogadott dokumentum szerint a kormány 2012-ben az állami szektorban dolgozók személyi kiadásaira a bruttó hazai termék (GDP) 7,2 százalékát költi, és ezt 2014-ig folyamatosan 6,79 százalékra csökkenti.
A költségvetési hiánycélt 2012-ben GDP-arányosan 3 százalékra tűzték ki, 2013-ban 2,5 százalékos deficittel számolnak, 2014-ben pedig 2,2 százalékkal.

Traian Basescu román államfő egy nappal korábban a kormány több tagjával és a központi bank illetékeseivel a nemzetközi pénzügyi folyamatok kapcsán tartott tanácskozást követően felelősségre intette a román pártokat, hogy ne ígérjenek béremelést a közalkalmazottaknak, hiszen Románia makrogazdasági egyensúlya is törékeny és a nemzetközi gazdaság helyzete is óvatosságot indokol.

Az ország gazdaságát súlyosan érintette a 2008-ban kezdődött nemzetközi pénzügyi és gazdaság válság. Az ország makrogazdasági egyensúlyainak helyreállítása érdekében tavaly 25 százalékkal csökkentették a közalkalmazottak bérét, eddig csak 15 százalékot kaptak vissza a dolgozók.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: