2019-07-18 09:53:35• hírek • Bede Emőke

Nem csak veszélyes, de nagyon drága mulatság is lehet a tarlóégetés

2019 első félévében megszaporodtak azok az esetek, melyek során a mezőgazdasági területek letakarítására használt tüzek kontrollálhatatlanná váltak, és az önkéntes vagy hivatásos tűzoltók segítségére volt szükség a lángok megfékezéséhez.

Példának okáért márciusban, mindössze két hét leforgása alatt nem kevesebb mint 17 olyan bozóttűzhöz riasztották a Szatmár megyei hatóságokat, melyeket kétségtelenül az ellenőrzés alól kicsúszó tarló- vagy parlagtisztítások okoztak. A katasztrófavédelmi felügyelőség ezzel kapcsolatban a 195/2008-as számú rendeletre hívja fel a figyelmet, melynek értelmében a a földtulajdonosoknak nem szabad addig felégetniük a tarlót, a bozótot és az egyéb jellegű növényi hulladékokat, míg előzetesen nem értesítik a helyi önkormányzatot, a helyi tűzoltókat és a környezetvédelmi ügynökséget is. Utóbbira azért van szükség, mivel egy-egy ilyen tavaszi takarítás komoly hatással lehet a környezetre, az érintett terület növény- és állatvilágára is.


A hatóságok által kibocsátott engedélyekkel azonban már neki lehet kezdeni a tavaszi letakarításnak, melynek körülményeit a törvény pontosan meghatározza. Szélcsendes időben, nappal kell a műveletet végrehajtani, és amennyiben a terület nagy kiterjedésű, apróbb szeletekre fel kell osztani, hogy kontrollálható legyen a tűz. A lehetőségekhez mérten barázdával el kell a felégetendő területet választani a szomszédos gyümölcsösöktől, erdőktől, gazdaságoktól. Az egész folyamat alatt biztosítani kell a terület őrzését. A száraz növényzetet pedig kupaconként kell begyújtani, és a helyszín elhagyása előtt az utolsó parázsfészket is el kell oltani.


Ha valamilyen szerencsétlen módon mégis kicsúszna kezünk közül az irányítás, semmi esetre nem érdemes elszaladni. Ugyanis az azonnali közbelépés elmulasztását a fentebb nevezett törvények értelmében akár 1000 és 2500 lej közötti bírsággal is „díjazhatják”. Emellett jó tudni, hogy az engedély nélkül való tarlóégetés is bűncselekménynek minősül, és emiatt is borsos pénzbüntetést lakaszthatnak nyakunkba, magánszemélyek esetében ez az összeg 3 000 és 6 000 lej között változik, jogi személyek esetében pedig 25 000 és 50 000 lej között.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: