2018-07-23 09:44:00• hírek • Bede Emőke

Nem csak parkolójegyből, de bérletből is több kelt el az év első felében

Ez év januárjától a város lakosságának kénytelen-kelletlen többet kell fizetnie a parkolójegyekért és –bérletekért, ez azonban nem sokakat tántorított el az autóhasználattól. Sőt, a tavalyi év első félévéhez képest jóval több bérlet és jegy fogyott.

A 2017-ig hatályban lévő rendelkezéseket és kiskapukat kihasználva sokan igényeltek kedvezményes vagy ingyenes parkolóhelyeket, és még többen voltak azok, akik semmiféle parkolóhelyre nem tartottak igényt, hanem az utolsó díjmentes négyzetmétereket is kihasználva akár a gyepen is megálltak. Ennek a parkolási káosznak szeretett volna véget vetni a városi tanács, amikor a szabálytalanul parkoló autók elszállítását és a különféle díjak emelését megszavazta. A novemberben elfogadott határozat január 1-ével lépett hatályba, ám meglepő módon a jegyek és bérletek eladása azóta jelentősen megemelkedett. De mit ér egy ilyen kijelentés, ha nincs alátámasztva pontos számadatokkal is? Épp ezért a Szatmár.ro kérésére a közterület-fenntartó vállalat közölte a legfontosabb tudnivalókat a témában.


Az ADP beszámolója szerint 2017 első félévében 6 169 darab parkolóbérletet adtak el, melyből összesen 697 043,13 lej folyt be. Meglepő módon 2018-ban több mint ezerrel ugrott meg az eladott bérletek száma, pontosabban szólva 7 369 darabot váltottak ki a város lakói, ezzel pedig összesen 1 208 941,04 lejt fizettek be.


Ami a parkolójegyeket illeti, ugyanaz a tendencia érvényesül: az első félévben számottevően többet vásároltak a városközpont környékén parkolók, mint a tavalyi év ugyanezen szakaszában. Az A zónában, ahol egy órányi parkolásért 4 lejt kell fizetnünk, nem kevesebb mint 17 115 darab jegyet vásároltak az autósok, a B zónában pedig 32 674 darab kelt el. Csak miheztartás végett azt is eláruljuk, hogy 2017 első félévében – amikor még nem voltak zónásítva a fizetős parkolók – összesen 27 188 parkolójegyet értékesítettek.


Hogy lejben kifejezve ez mennyit jelent? Nos, 2018 első félévében a parkolóautomatákba 429 006 lejt adagoltak be az autósok, egy évvel korábban ez az összeg mindösszesen 295 903 lej volt. A szöveges üzenet segítségével történő fizetés is népszerű, legalábbis erre enged következtetni az, hogy ily módon 356 408 lejt fizetett be a lakosság, tavalyi ugyanebből a forrásból 205 312 lej folyt be. A különféle üzletekben értékesített jegyek összértéke 77 217 lej, a tavalyi év első felében ez az összeg csak 53 329 lej volt.


De persze szép számmal akadnak olyanok is, akik inkább úgy döntöttek, nem fizetnek a parkolásért. Pechükre épp ekkor jártak arra az ADP parkolóőrei, akik az év első felében nem kevesebb mint 6 015 bírságot szabtak ki szabálytalan parkolásért. Ebből 3 494 került befizetésre, összesen 240 360 lej értékben. Egyébként ha valaki égető késztetést érez arra, hogy szabálytalanul álljon meg, akkor még most megteheti, de a későbbiekben jobb, ha kétszer is meggondolja. Az ADP Szatmár.ro-nak küldött információi szerint ugyanis jövő hónap folyamán végre munkába állítják az elszállító autót, mely a Transurban székhelyéig meg sem áll a rakománnyal. Kiváltani a kocsit azonban nem lesz olcsó mulatság, hiszen maga az elszállítási díj 500 lej, de emellett minden „fogságban” töltött napért további 50 lejt számláznak ki. A kocsik elszállítása egyébként közszolgáltatásnak minősül, ami a nap 24 órájában működik majd, tehát éjszaka sem lesz tanácsos másvalaki behajtóját, kapuját elzárni, és a parkolást tiltó táblákra sem kell augusztustól fittyet hányni, ugyanis könnyen a lopóautó platóján találhatjuk járgányunkat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: