2019-03-26 15:14:55• hírek • Nagy Tímea

Nem csak metszenek és irtanak: hektárokat füvesítenek, temérdek fát és sövényt ültetnek

Foto: Virág Botond
Foto: Virág Botond

A polgármesteri hivatal közterület-fenntartó osztályának munkatársával beszélgettünk a tavaszi terveikről, munkálataikról. Nem csak „pusztítanak”, az ültetéseket azonban senki sem veszi számításba.

Szénási Angéla, a közterület-fenntartó osztály munkatársa szerkesztőségünk számára elárulta, mennyi zöld terület füvesítésére készülnek 2019 tavaszán, illetve hány fát és mennyi élő sövényt ültetnek. Ezek mellett elmagyarázta, mi alapján végzik a kivágást és a metszést is – melyre annyian panaszkodnak, csak a pusztítást látva az eljárásban.

 

Kivágásra akkor kerül sor, mikor a fát betegnek, elszáradtnak vagy közveszélyesnek találják. Az öreg, elkorhadt, akár közveszélyes egyedeket megjelölik szakember jelenlétében. Ezeket eltávolítják, s helyükre a következő ültetési szezonban másikat telepítenek. Ez a szokás. Példaként Szénási a Honvéd (Unirii) utcai akác sort említette, mely Pusztadaróc irányába fordulva a bal oldalon található, mintegy 50 öreg fát jelenti. Ezek helyére is csemetéket terveznek, mert a törzsükön szinte át lehet látni, olyannyira kiszáradtak – fogalmazott.

 

A fásításhoz azonban akkor érdemes hozzáfogni, mikor az utcában már nem végeznek felújítási munkálatokat – előre láthatóan hosszú ideig. A fiatal fákat jelentősen megviseli, ha gyökerüket felsértik a járda vagy az úttest feltörésekor, alapozáskor. Az idősebb egyedek számára is rizikót jelenthet egy nagyobb sérülés. A baj nagyságát rögtön fel sem tudják mérni, némi időre van szüksége a növénynek a regenerálódáshoz. Olyan esetben, ha nem sikerül „meggyógyulnia”, kiveszik és pótolják fiatalabbal.

 

Az idei metszést március végén fejezi be a megbízott vállalkozás. A fákat a helyszínre kiérkező szakértők felmérik, megállapítják a módszert, és az alapján folynak a munkálatok, erősítette meg a feltevésünket a közterület-fenntartó osztály munkatársa. Nem csak találomra történik az ágak vagdosása.

 

A 2019-es fásítási-füvesítési terveket tekintve biztatóak a számok:

 

  • A városban tavasszal összesen 713 fát telepítenek. Ennek a fele már az új helyén élvezi a napsütést.
  • 1392 méter élősövény ültetését is előirányozták, melyet nem csak a belvárosban, hanem a lakónegyedekben is nyélbe ütnek.
  • A csaknem 4 hektárnyi füvesítés pedig hab a tortán: pontosan 38 323 négyzetméternyi friss, zöld gyepet vehet birtokba a lakosság idén.

 

2018 őszén 580 csemete talált új otthonra Szatmárnémeti szerte, és 399 méter élősövény – magyarázza Szénási Angéla.

 


A polgármesteri hivatal által kiadott két éves összefoglalóban a zöldövezeti fejezet a következőket tartalmazza, ami a 2016-2018-as időszakot foglalja magába:

 

A fákon és az élősövényen kívül 1532 rózsatövet plántáltak a parkokban és a város különböző pontjain. A Szamos jobb és bal partján összesen több mint 22 000 négyzetméternyi területet rehabilitáltak. A 17-es és a Kárpátok lakónegyedekben 12 tömbház udvarát tették rendbe. Az új központi füves-bokros részeket kitakarították. Ezen felül 20 játszóteret alakítottak ki vagy modernizáltak.


 

Szatmárnémetiben jelenleg 19,36 négyzetméter zöld terület jut egy főre. Ez elmarad a kívánatostól, mely 25 négyzetméter körül lenne – tudtuk meg a szakembertől, aki hozzátette: azon vannak, hogy felvegyék a versenyt a folyamatosan növekvő járműszámmal. Véleménye szerint: minél több a fa és a zöld terület, annál jobb a lakosság és a város számára. Megtesznek minden tőlük telhetőt a jó ügy érdekében - szögezte le Szénási Angéla.

 

(Az egy főre jutó zöld terület kiszámításának alapja a rendelkezésre álló terület négyzetméterben, illetve a 2011-es országos népszámlálás adatai.)

 

"Kertész leszek, fát nevelek, kelő nappal én is kelek, nem törődök semmi mással, csak a beojtott virággal" – szól József Attila verse. Ha a sorokat megfogadnánk, lehet elegendő parkkal és külterületi szórakozási lehetőséggel rendelkezne Szatmárnémeti.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: