2015-01-14 16:41:37• hírek • Kocsis Zoltán

Coica: Tantas templomot akart kialakítani a Pannóniában

Meglepő kijelentéseket tett szerdai sajtótájékoztatóján Dorel Coica polgármester Szatmárnémeti emblematikus épülete, az egykori Pannónia-szálló kapcsán.

Coica szerint az épület „felújítási munkálatainak" elkezdését követően, 2009 körül Vasile Tantas meglepő elhatározással állt a városi tanács elé: engedélyt kért, hogy az eredeti megállapodás ellenére templomot alakíthasson ki az egykori Pannónia-szállóban! „Hogy milyen szektát akart beköltöztetni, nem tudom, de azon nyomban elutasítottuk ajánlatát", emlékezett vissza a polgármester.

Coica elismerte ugyanakkor, közel másfél éve nem tárgyalt Tantassal az épület sorsáról, valamint azt is, hogy sem a városnak, sem a megyének nincs pénze az épület megvásárlására. „Az egyedüli megoldást abban látom, hogy Tantas a város és lakói iránti tiszteletből lemond a Pannónia tulajdonjogáról a város vagy a megye javára. Csakis ekkor tehetünk lépéseket az épület megmentésére. Csak ekkor fordíthatunk pénzt a restaurálásra, addig azonban tiszteletben kell tartanunk a magántulajdont", folytatta Coica.

A polgármester megerősítette, hogy Tantas 7-8 millió eurót kért a várostól és a megyétől a Pannóniáért, Kelemen Hunor korábbi kulturális miniszter pedig egy szatmárnémeti látogatása során közel hasonló összeget említett, mint a felújítás költséget.

Coica az Kazinczy utcán található „kitámasztott házról" is szót ejtett, mondván: az egyetlen újdonság vele kapcsolatban, hogy egy statikai tanulmány megállapította: a kitámasztás nélkül sem dőlne össze, tehát felújítható. „Hogy kinek lesz majd kötelező felújítani az akkor dől el, amikor végre pont kerül a lakók és az önkormányzat között évek óta húzódó per végére".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: