2017-11-03 12:12:48• hírek • Bede Emőke

Nem csak az árat, de a származási helyet is kötelező lesz ezután feltűntetni a piacokon

Egy új rendelkezés értelmében a piaci eladóknak ezután kötelező lesz feltűntetni az árcédulán az árult élelmiszerek származási helyét és a betakarítás időpontját is.

Mint a szatmárnémeti Kispiac adminisztrátorától megtudtuk, hétfőtől minden kereskedőnek rendelkeznie kell a fentebb említett indormációkat tartalmazó árcédulákkal. Glodean Nicolae elmondása szerint péntek délelőtt többször körbejárta a piac területét, figyelmeztetve a kereskedőket az érvénybe lépő rendelkezésekről.

A pénteki nap folyamán már sok árus kitette az újfajta árcédulákat, hivatalos ellenőrzésre azonban csak hétfőtől lehet számítani. A piac adminisztrátora elmondta, hogy Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság ellenőrei szabálysértés esetén először figyelmeztetnek, második alkalommal azonban már kemény pénzbírságot fognak osztani.

Viszont nem csak a hiányos árcédulát ellenőrzik. Az ellenőrök figyelme arra is kiterjed majd, hogy az asztalokon csak és kizárólag azok a termékek jelenjenek meg, amelyeket az illető kereskedő a hivatalos szervek felé jelzett. Amennyiben más termékeket is találnak az ellenőrök, azt ugyanúgy pénzbírsággal „jutalmazzák”.

A piaci árusok tudomásul vették a hamarosan életbe lépő rendelkezést, viszont nem örülnek neki. Mint többen is elmondták, még nem tudják, hogyan oldják majd meg a frissített árcédulák folyamatos előállítását. És azzal sincsenek tisztában, hogy milyen formai követelményei vannak a cédulának. A nagykárolyi piacokon már osztogattak mintapéldányokat, viszont a helyi kereskedők még nem kaptak ehhez hasonlót.

A szatmári piaci árusok igyekeznek jövőhétre megfelelő árcédulákat előállítani és felkészülni az ellenőrök váratlan betoppanására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: