2020-05-20 09:39:26• hírek • Bede Emőke

Nem csak a vendéglátóipar sínylette meg a szükségállapotot

A szükségállapot lejártával mérleget vont a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM). Kiderült, május 14-én, azaz a szükségállapot utolsó napján mintegy 10 452 felfüggesztett munkaszerződést tartottak számon megyénkben.

Az ITM ezen belül több altípusra is lebontotta e statisztikát. A gazdasági vagy műszaki okok miatt kényszerszabadságra küldött munkavállalók száma az említett napon 6 694 volt. További 37 főt karanténozás vagy úgynevezett vis maior okokra hivatkozva küldtek kényszerszabadságra, mely azt jelenti, hogy a szerződtetett fél minden igyekezete ellenére sem tudta volna teljesíteni a tőle elvártakat, ezért a munkáltató inkább felfüggesztette a munkaszerződést. 845 munkavállalónak továbbra is dolgoznia kell, viszont heti 5 nap helyett csupán 4 napot, illetve voltak olyanok, akiknek a szükségállapottól független okok miatt függesztették fel a munkaszerződését. Olyan okokra kell itt gondolnunk, mint például a gyermekgondozási szabadság, vagy akár az újdonsült édesapáknak járó szabadság. E helyzetben az elemzett napon 2 872-en voltak.


Nem meglepő módon a rendkívüli állapot miatt kialakult helyzetet leginkább a turizmus és a vendéglátóipar sínylette meg, a legtöbb munkaszerződést a hotelek, éttermek, bárok és kávézók üzemeltetői függesztették fel vagy szüntették meg teljesen. Ugyanakkor nehéz helyzetbe került a kereskedelem, a szállítmányozás és az ipar is. Az ITM közölte továbbá azt is, hogy május 14-én 84 939 aktív munkaszerződéssel rendelkező személyt jegyeztek megyénkben, a Szatmár megyébe bejegyzett és tevékenységét fel nem függesztő munkáltatók száma pedig 9 234 volt.


Panaszok is érkeztek

Március 16. és május 14. között a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőséghez összesen 72 panasz érkezett a munkavállalók (magánszemélyek) irányából. A legtöbb esetben a bérkifizetések terén tapasztalható elmaradások vagy az egyéni munkavállalói szerződések felbontása miatt fordultak az ITM-hez a Szatmár megyei alkalmazottak – derül ki a közreadott tájékoztatásból.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: