2019-09-09 09:23:01• hírek • Bede Emőke

Nem csak a száraz növényzetet, de a melléképületet is sikerült felégetni

Noha a tűzoltóság számtalanszor felhívta már a figyelmet rá, hogy a száraz növényzetet csak alapos felkészülés után, kellő odafigyeléssel lehet végezni, még így is történnek incidensek. A lángok pillanatok alatt kiszabadulnak az ellenőrzés alól, komoly károkat okozva a tűz közvetlen környezetében.

Sajnos ez történt a hétvégén Erdőd városában is, ahol a hivatásos és az önkéntes tűzoltók beavatkozása ellenére is tovább terjedtek a lángok, elérve egy melléképületet is. A tűzben hamuvá lett több, fából és műanyagból készült tárgy, illetve 20 szalmabála is, valamint leégett a tetőszerkezet kb. 30 százaléka - derül ki a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség összesítőjéből. A tűzoltóság fokozott figyelemre int mindenkit az őszi tarlóégetések kapcsán, ugyanis csak a szeptember folyamán nem kevesebb mint 13 vegetációs tűzhöz kellett kivonulniuk, illetve több olyan eset is volt, mellyel az önkénteseknek egyedül is sikerült megbirkózniuk.





A katasztrófavédelmi felügyelőség a 195/2008-as számú rendeletre hívja fel a figyelmet, melynek értelmében a földtulajdonosoknak nem szabad addig felégetniük a tarlót, a bozótot és az egyéb jellegű növényi hulladékokat, míg előzetesen nem értesítik a helyi önkormányzatot, a helyi tűzoltókat és a környezetvédelmi ügynökséget is. Utóbbira azért van szükség, mivel egy-egy ilyen tavaszi takarítás komoly hatással lehet a környezetre, az érintett terület növény- és állatvilágára is.


A hatóságok által kibocsátott engedélyekkel azonban már neki lehet kezdeni a tavaszi letakarításnak, melynek körülményeit a törvény pontosan meghatározza. Szélcsendes időben, nappal kell a műveletet végrehajtani, és amennyiben a terület nagy kiterjedésű, apróbb szeletekre fel kell osztani, hogy kontrollálható legyen a tűz. A lehetőségekhez mérten barázdával el kell a felégetendő területet választani a szomszédos gyümölcsösöktől, erdőktől, gazdaságoktól. Az egész folyamat alatt biztosítani kell a terület őrzését. A száraz növényzetet pedig kupaconként kell begyújtani, és a helyszín elhagyása előtt az utolsó parázsfészket is el kell oltani.


Ha valamilyen szerencsétlen módon mégis kicsúszna kezünk közül az irányítás, semmi esetre nem érdemes elszaladni. Ugyanis az azonnali közbelépés elmulasztását a fentebb nevezett törvények értelmében akár 1000 és 2500 lej közötti bírsággal is „díjazhatják”. Emellett jó tudni, hogy az engedély nélkül való tarlóégetés is bűncselekménynek minősül, és emiatt is borsos pénzbüntetést lakaszthatnak nyakunkba, magánszemélyek esetében ez az összeg 3 000 és 6 000 lej között változik, jogi személyek esetében pedig 25 000 és 50 000 lej között.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: