2019-06-26 07:22:54• hírek • Bede Emőke

Nem csak Szatmárnémetiben, de Tasnádon is komoly gondot okoz a kábítószer jelenléte

Szatmári fiatalok a kábítószer fogságában.
Szatmári fiatalok a kábítószer fogságában.

Szatmárnémeti Helyi Rendőrsége szinte heti rendszerességgel számol be olyan tinédzserekről, akiket magatehetetlen állapotban, a különféle etnobotanikus szerek által elbódítva találnak meg egy-egy lépcsőház előtt vagy egy park padján. Sajnos azonban nem csak a megyeközpontban terjed a szer, hanem a kisebb városokban is – legalábbis ez derült ki a Szatmár Megyei Közrendért Felelős Területi Hatóság (ATOP) soros ülésén, melynek ez alkalommal Tasnád adott otthont.

Az utcai bűnözéssel kapcsolatban a tasnádi rendőrség osztályvezetője elmondta, hogy jelenleg a városban a legnagyobb problémát a kábítószer-birtoklás és -fogyasztás jelenti, annál is inkább, mivel leginkább a fiatalokat kerítik bűvöletükbe a különféle szerek. 2018-ban két kábítószer-ellenes kampány is zajlott Tasnádon, ennek ellenére az utóbbi időben is regisztráltak kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket – derült ki a tasnádi rendőrség osztályvezetőjének beszámolójából.


Ezzel kapcsolatban Altfatter Tamás alprefektus arra biztatta a helyi önkormányzatok képviselőit, hogy szervezzenek találkozókat a szülőkkel, melyek során ismételten felhívják a figyelmet a különféle halocinogén szerek káros hatásaira, illetve próbáljanak közös megoldást találni a drog terjedésének megállítására.



„A diákok már akár 10 lejért is tudnak nagyon veszélyes kábítószereket vásárolni. Úgy a szakiskolákban, mint a líceumokban égető szükség van arra, hogy a gyerekek biztonságát kamerákkal vigyázzuk. Évek óta beszélünk ezekről a kérdésekről, azonban úgy tűnik, nem minden polgármester értette meg ennek a lépésnek a fontosságát” - mondta el a téma kapcsán Altfatter, kinek gondolatait Sorin Daniel Stan, a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség vezetője is osztotta. Stan szerint a biztonsági rendszerek kiépítését a polgármestereknek prioritásként kell kezelniük, és arra kell törekedniük, hogy a következő tanév kezdetére biztosítsák az iskolák védelmét.


Mint arról korábban beszámoltunk, a Szatmár megyében működő 287 tanintézmény közül csupán 171-ben gondoskodnak személyzet vagy biztonsági rendszer által a rendről, holott ezt a törvények is megkövetelik. 123 tanintézménynek (55 óvodának, 63 általános iskolának és 5 középiskolának) kizárólag biztonsági kamerás megfigyelő rendszere van: 19 esetben csak a külső területeket pásztázzák a készülékek, 21 esetben csak az épület belsejét, 83 oktatási intézményben azonban sikerült megoldani a kinti és benti megfigyelést is. 45 tanintézményben a biztonsági kamerák mellett személyzetet is alkalmaztak a rend megőrzése érdekében, 116 óvoda és iskola azonban semmiféle módon nem tudott eddig gondoskodni a biztonságról.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: