2017-08-21 13:47:48• hírek • MTI

Nem bírta tovább a Tarom-igazgató

Benyújtotta lemondását hétfőn a Tarom állami légitársaság vezérigazgatója, miután Mihai Tudose miniszterelnök elrendelte a kormány ellenőrző testületének vizsgálatát a vállalatnál.

A román média arról számolt be, hogy a februárban kinevezett Eugen Davidoiu kijelentette: "elege van mindenből", és lemond tisztségéről. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy pénteken a miniszterelnök a kormány ülésének nyilvános részén megdorgálta Razvan Cuc közlekedési minisztert, amiért nemrég meghosszabbította négy hónappal Davidoiu mandátumát a légitársaság élén.

A kormányfőnél az verte ki a biztosítékot, hogy az idei első fél évben a Tarom 104 millió lej veszteséget halmozott fel. "A vezérigazgató havonta felvette a nagy fizetését, mi pedig most mindannyian ki kell fizessük a vállalat veszteségét" - hangzott a miniszterelnöki bírálat.

A Ziarul Financiar című gazdasági újság szerint a mintegy kétezer alkalmazottat foglalkoztató légitársaság 2009 óta összesen 1,4 milliárd lej veszteséget halmozott fel, miután kudarcot vallott az a terv, hogy versenyszférából érkezett menedzser tegyen rendet a vállalat pénzügyeiben. Ezt a tervet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kényszerítette Romániára, és az állami vállalatok közül elsőként a Taromnál próbálta ki Bukarest. Az így alkalmazott belga Christian Heinzmannt 2016-ban váltották le a vezérigazgatói tisztségből, miután négy évig vezette a Taromot.

Romániában évről-évre dinamikusan nő a légi közlekedési piac, tavaly összesen 16,4 milliónyian utaztak repülővel a Romániát érintő valamennyi járaton. A Tarom 2011-ig piacvezető volt az utas számot tekintve, ezt a pozíciót elvesztette a Wizz Airrel szemben, tavaly pedig a Blue Air román diszkont légi társaság is megelőzte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: