2013-03-07 10:24:22• hírek • Czinzel László

Nem becsüli alá a BL-címvédőt a Steaua

A labdarúgó Európa Liga küzdelmei csütörtökön a nyolcaddöntős párharcok első mérkőzéseivel folytatódnak, s ezek közül kiemelkedik a Tottenham Hotspur és az Internazionale londoni összecsapása. A romániai futballszurkolók nagy többségét azonban vélhetően jobban érdekli a román rekordbajnok Steaua és a bajnokok Ligája címvédője, az angol Chelsea közötti összecsapás.

A Chelsea tavaly tavasszal általános meglepetésre nyerte meg a BL-t, majd ősszel újabb szenzációt keltett azzal, hogy első címvédőként még a csoportból sem jutott tovább - így került át az Európa Ligába. Itt a 16-os döntőben csak nagy nehezen verekedte át magát a Sparta Prága együttesén: miután 1-0 arányban nyertek a cseh fővárosban, odahaza Eden Hazard utolsó pillanatokban szerzett gólja kellett ahhoz, hogy elkerüljék a hosszabbítást. A kékek a bajnokságban sem állnak valami fényesen, jelenleg a negyedikek, 19 ponttal lemaradva a listavezető Manchester United mögött. A szurkolók pedig nem csak a várakozáson aluli teljesítményt nem tudják megbocsátani Rafa Benitez edzőnek, hanem azt sem, hogy korábban az egyik nagy riválist, a Liverpoolt is irányította - egyszóval feszült a hangulat a klub háza táján.

Nem javítja a helyzetet az sem, hogy az egyetlen jó formában lévő csatára, Demba Ba, aki az ősszel még a Newcastle színeiben játszott a sorozatban. Társa, a kétszeres Európa, egyszeres világbajnok Fernando Torres december vége óta nem talált kapuba bajnokin. A hétvégén a ManU elleni FA-kupa  negyeddöntőre készülő Chelsea vélhetően több cserejátékosát is pályára küldi Bukarestben - noha a klubvezetés már többször kiadta az ukázt: cél az Európai Szuperkupa megnyerése. Ehhez pedig előbb az EL-trófeát kell elhódítaniuk.

A Steaua ezzel szemben tíz ponttal vezeti a bajnokságot, ahol az utóbbi négy fordulóban még gólt sem kapott. Az Ajax elleni visszavágón szenzációs teljesítményt produkálva dolgozták le a 0-2-es hátrányukat és jutottak tovább tizenegyeseket követően. Daniel Georgievskit leszámítva mindenki egészséges, ráadásul Mihai Pintilii és Alex Bourceanu eltiltása is elmúlt. Ilyen körülmények közepette dicséretes, a csapat Iasmin Latovlevic által tolmácsolt hozzáállása: „A Chelsea egy nagyon jó csapat, semmiképpen nem fogjuk  lebecsülni őket".

Az európai szövetség (UEFA) honlapján megjelent előzetes emlékeztet arra, hogy a sorozat jogelődjének számító UEFA Kupát története során mindkét csapat megnyerte már, a Tottenham kétszer, 1972-ben és 1984-ben, a milánói kék-fekete együttes pedig háromszor, 1991-ben, 1994-ben és 1998-ban.

A két gárda legutóbb a Bajnokok Ligája 2010/11-es kiírásában, a csoportkörben találkozott egymással, Londonban 3-1-es hazai siker született, majd a visszavágón az Inter 4-3-ra diadalmaskodott a San Siróban. Az olaszoknak az utóbbi mérkőzésről kellemetlen emlékei lehetnek a Tottenhamben mostanság is remeklő, legutóbbi nyolc tétmeccsén tíz gólt szerzett Gareth Bale-ről, aki a 2010 októberében játszott milánói találkozón mesterhármast ért el. A walesi válogatott szélső most is a londoniak legveszélyesebb játékosai közé tartozik, sőt, kis túlzással a hátán viszi csapatát.

A Tottenham portugál vezetőedzője, André Villas-Boas számára azért is fontos a gárda EL-szereplése, mert ő lehet az első tréner, aki kétszer is megnyeri az EL-t, 2011-ben ugyanis még az FC Porto szakvezetőjeként diadalmaskodott a sorozatban.

A magyar válogatott Hajnal Tamás csapata, a VfB Stuttgart a Laziót látja vendégül a párharc első mérkőzésén. A párharc érdekessége, hogy mindkét gárda nélkülözni kénytelen legjobb csatárát: az olaszok a német Miroslav Klosét sérülét, a svábok a bosnyák Vedad Ibisevicset eltiltás miatt. Utóbbit az olasz Federico Macheda helyettesítheti, aki anno pont a Laziónál sajátította el a sportág alapjait.

A címvédő Atlético Madridot az előző körben kiejtő orosz Rubin Kazany az európai kupaporondon újoncként már így is messzire jutott Levante otthonában kezdi meg nyolcaddöntős szereplését.

Az Anzsi Mahacskala és a Newcastle United moszkvai mérkőzését Vad II. István vezeti majd.

Európa Liga, nyolcaddöntő, első mérkőzések:

Anzsi Mahacskala (orosz)-Newcastle United (angol) 19.00 DigiSport1.ro
VfB Stuttgart (német)-Lazio (olasz) 20.00 DigiSport1.hu, DigiSport3.ro, DolceSport2
Plzen (cseh)-Fenerbahce (török) 20.00
Steaua Bucuresti (román)-Chelsea (angol) 20.00 DigiSport2.hu, DigiSport1.ro, DolceSport1
Benfica (portugál)-Girondins Bordeaux (francia) 22.05 DigiSport1.hu, DigiSport3.ro
Tottenham Hotspur (angol)-Internazionale (olasz) 22.05 DigiSport2.ro, DolceSport2
Levante (spanyol)-Rubin Kazany (orosz) 22.05
Basel (svájci)-Zenit (orosz) 22.05 DigiSport2.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: