2013-06-25 10:13:40• hírek • MTI

Két kilométernyi román zászlót oszt ki a székelyföldi román ortodox püspökség

Két kilométernyi zászlóanyagot vásárolt a székelyföldi Kovászna és Hargita megye ortodox püspöksége, hogy abból a térség kolostoraiban román nemzeti színű zászlót varrjanak. A zászlókat a székelyföldi román templombúcsúkon készülnek kiosztani a nyár folyamán.

"Egyelőre két kilométer trikolórt vásároltunk, de ezt még pótolnunk kell, hogy minden házhoz jusson. Minden zászlót megszentelünk, és átadásukkor a papok imádkoznak a haza javáért" - idézte Ioan Selejan püspököt az Agerpres hírügynökség.

Hargita és Kovászna megye ortodox püspöke arra kérte a híveket, hogy őrizzék a román nemzeti színű zászlókat, és büszkén tűzzék ki azokat házaikra az állami és egyházi ünnepeken. A püspök elmondta, az első 350 zászlót hétfőn osztották ki a Kovászna megyei Nagypatakon a helyi ortodox kolostor búcsúján.

Székelyföldön 2012 nyarán alakult ki román-magyar feszültség a szimbólumok kapcsán. A májusban hatalomra jutott Ponta-kormány által kinevezett Kovászna megyei prefektus bíróságon támadta meg a helyi és a megyei önkormányzatoknak a székely zászló, illetve más helyi zászlók kitűzésére vonatkozó határozatait. A Hargita megye zászlajáról és a Kovászna megye zászlajáról hozott önkormányzati határozatokat jogerősen érvénytelenítette a bíróság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: