2019-03-08 14:16:38• hírek • Bede Emőke/MTI

Nem akarnak az elítéltek a börtön korszerűsített részlegén raboskodni

Valósággal menekülnek a korszerűsített ítéletvégrehajtó intézményektől a romániai elítéltek, akik büntetésük lerövidítésének reményében az egészségtelen és zsúfolt börtönöket részesítik előnyben – idézi az Adevarul.ro hírportál cikkét az MTI.

A „börtönturizmusnak” nevezett jelenséget az elítéltek idő előtti szabadulását lehetővé tevő törvény „perverz”" következményeként mutatja be a lap. A 2017-ben hatályba lépett jogszabállyal ugyanis Románia az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalása nyomán igyekezett kárpótlási rendszert kidolgozni az emberi jogaik megsértésére panaszkodó elítéltek számára, de a jogszabály olyan „jól sikerült”, hogy az elítéltek számára üzletté vált az emberi jogaikról való lemondás, büntetésük lerövidítése érdekében.


Hogy miért éri meg tehát a raboknak a komfortosnak egyáltalán nem nevezhető cellákban raboskodni? Azért, mert a törvény minden elítéltnek hat nappal rövidíti le a büntetését minden olyan hónapért, amelyet olyan közös cellában töltött, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra. Azoknak a raboknak is lerövidítik a büntetését, akiket megfosztottak a természetes fénytől, a szabad levegőtől, a minimális higiéniai feltételektől, a WC-használat intimitásától, vagy akiket penészes, beázott, levegőtlen cellákban, rovarok és rágcsálók társaságában tartottak fogva.


Az Adevarul.ro által leírt jelenség a szatmári börtönben is megfigyelhető, ugyanis tavaly óta már nálunk is vannak olyan cellák, melyek minden szempontból megfelelnek az EU-s elvárásoknak. Egy régi asztalosműhelyt alakítottak át oly módon, hogy eleget tudjanak tenni az előírásoknak: az említett helyiségből két hálóteremre futotta, melyekben összesen 28 rabot tudnának elszállásolni kifogástalan körülmények között. Legutóbbi ottjártunkkor azonban az intézmény szóvivője elmondta, az elítéltek nem tolakodnak, hogy átkerüljenek a modern részlegre, hiszen ott raboskodva a a törvény nem kurtítja le a rájuk kiszabott büntetést. Ebből kifolyólag a fennmaradó - értelemszerűen nem túl komfortos - 62 cella tömve van elítéltekkel. Papíron városunk börtöne mindösszesen 263 rabot szállásolhatna el, azonban jelenleg is 375-en töltik büntetésüket a szatmári rácsok mögött.


Hogy milyen az élet a a szatmári börtönben? Ajánljuk figyelmedbe korábbi cikkünket, melyben részletesen bemutattuk, miként is tengetik napjaikat az itteni elítéltek. A cikkért kattints ide.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: