2008-11-28 15:05:33• hírek • Szatmár.ro

Nem akarják az oltást

Kedden kezdődött az országos méhnyakrák elleni oltási kampány. Az oltást megelőzően a szülők írásos beleeggyezésére is szükség van, ezért a hét folyamán tájékozatás végett megyeszerte szülőértekezleteket tartottak.

A szülőértekezletek nyomán kiderült, a szülők túlnyomó része nem szeretné, ha gyermeke megkapná a méhnyakrák elleni vakcinát. Talán a médiában elterjedt negatív mellékhatásokról szóló híresztelések riasztották el a szülőket.

 

Ezen a héten csupán 16 negyedikes kislányt oltottak be méhnyakrák ellen megyeszerte, a jövő héten azonban folytatódni fog az oltási akció  - tájékoztatta a Szatmár.ro-t Dragos Guran Dorina, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság igazgatónője. Az igazgatónő is részt vett néhány szülőértekezleten, melyen a legtöbb szülő azzal érvelt az oltás ellen, hogy túl korainak tartja, hogy egy negyedikes kislány megkapja az oltóanyagot, de amennyiben két-három évvel idősebbek lennének, nem lenne kifogásuk az oltás ellen.

Az oltást egyébként, a nemi élet megkezdése előtt kell megkapják a lányok, ezért szociológiai kutatások alapján, a legideálisabb, ha a negyedik osztályosokat oltják be. Más szülők azért nem egyeztek bele az oltásba, mivel kevés időt kaptak az oltóanyagról való tájékozódásra, így kevés információjuk van annak mellékhatásairól. A Hám János Iskolaközpont szülői értekezletén például 13 szülőből senki sem járult hozzá a vakcina beadásához.

Szatmár megyében egyébként összesen 2056 negyedikes kislány kaphatna ingyenes méhnyakrák elleni oltást. Romániában egyébként a nők körében a második leggyakoribb rákos megbetegedés a mellrák után, a méhnyakrák.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: