2019-07-30 09:26:19• hírek • Bede Emőke

Nem ajánlatos kikapcsolni a RO-ALERT rendszer riasztásait

Mint arról korábban beszámoltunk, július 22-től kezdődően országos szinten tesztelték a RO-ALERT működését, melynek célja az volt, hogy kiszűrjék a rendszer esetleges hibáit. A próbaidőszak július 30-cal véget ért, s meghosszabbítani csak akkor fogják, ha eddig ki nem javított hibákra bukkannak – adta hírül a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség.

Szatmár megyében a tesztelés első napján Egri, Mikola, Kökényesd, Halmi, Túrterebes, Sárközújlak, Aranyosmeggyes, Batarcs, Turc, Kisgérce, Avasújváros, Tartolc, Kányaháza, Ráksa, Nagytarna, Komorzán, Szatmárudvari, Kulcs, Apa és Batiz lakosai kaptak próbaüzenetet, majd 23-án következtek a tasnádszántóiak, az érendrédiek, a mezőteremiek, a királydaróciak, az erdődiek, a krasznaterebesiek, a középhomoródiak, a szamosborhídiak, a kolcsiak, az érszakácsiak, az ákosiak és az alsószoporiak. 23-án a megyehatár mentén található települések kaptak riasztást, majd 25-én, 26-án és 30-án minden településen riasztottak a készülékek.


Reagálva a próbariasztás miatt elégedetlenkedő lakossági panaszokra, a katasztrófavédelem pontosította, az ideiglenes kellemetlenségek ellenére sem ajánlatos kikapcsolni a mobiltelefonokon a sürgősségi jelzésekre vonatkozó beállításokat, hiszen emiatt a valós vészhelyzetekben sem fog majd riasztani a készülék. Noha megyénkben eddig főként heves viharok és pusztító árvizek közeledtekor alkalmazták élesben a rendszert, az ország központi részén gyakran figyelmeztett már medvék jelenlétére, ahogyan azt a kövektező telefonos képernyőkép is mutatja. Annak ellenére tehát, hogy a tesztelési fázis miatt sok polgár zúgolódott, mi több, olyanok is voltak, akik a 112-n tettek panaszt (!), fontoljuk meg a hatóság javasaltát a beállításokra vonatkozóan.



A rendszer nem sms-t küld, hanem a telefonok úgynevezett "cell broadcast" (cellaüzenet) funkcióját használja arra, hogy szöveges és hangriasztást küldjön minden olyan készülékre, amely a veszélyeztetett térségben működik a négy romániai mobilszolgáltató valamelyikének hálózatában, akár roamingban is. A RO-ALERT rendszernek nincs szüksége a riasztás továbbításához a felhasználók telefonszámára, így nem is tárolja azok adatait. Emellett a rendszer másik nagy előnye, hogy a katasztrófavédelem pontosan be tudja rajzolni a térképen, hogy mely térségben lépjen működésbe a riasztás.


További információkért érdemes felkeresni a ro-alert.ro oldalt, ahol többek között arról is értesülni lehet, miként kell a készülékeket helyesen beállítani a maximális biztonság érdekébem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: