2010-10-06 14:48:42• hírek • Tóth Klarissz

Nem adóztatják meg az esküvői ajándékokat

A román állampolgárok szinte sokkot kapnak az újabbnál újabb-, adózással kapcsolatos törvényjavaslatok hallatán. Az alaphelyzet ismerős: mindent meg kell adóztatni. Van pl. szenvedélyadónk, az Egészségügyi minisztérium javaslata alapján meg kell adóztatni az egészségtelen élelmiszereket, de a sor vég nélkül folytatható és ki tudja, mi vár még ránk.

Ilyen alapon a közeljövőben azon sem lepődnénk meg, ha a németországi példához hasonlóan honatyáink azzal rukkolnának elő, hogy a túlsúlyosakat is meg kell adóztatni, annak érdekében, hogy ellensúlyozzák a rájuk elköltött egészségügyi pluszköltségeket. Ehhez a diszkriminációig még nem jutottunk, azonban Gheorghe Ciobanu PDL képviselő javaslata alapján - aki egyben a képviselők Pénzügyi és Költségvetési Bizottságának tagja is - meg kellene adóztatni a banketteket, esküvőket és keresztelőket.

Az indok: ezeken a területeken óriási mértéket öltött az adócsalás. A felsorolt tevékenységeket ugyanis az átalányadó alkalmazási csoportjába sorolná a képviselő. A pénzügyminisztérium egyébként egy hónapnyi időt kapott arra, hogy a januárban életbe lépő új átalányadót kidolgozza, amiben az úgynevezett indirekt ellenőrzési rendszer által, az adócsalásnak kitett területekre nagyobb hangsúlyt fognak fektetni. Ebből adódóan csökkenteni lehetne az említett tevékenységek adó alóli „egérút-nyerési esélyét".


Gheorghe Ciobanu PDL képviselő javaslata alapján, meg kellene adóztatni a banketteket, esküvőket és keresztelőket

Gheorghe Ciobanu PDL képviselő javaslata alapján, meg kellene adóztatni a banketteket, esküvőket és keresztelőket


A javaslatot Sorin Blejnar az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) elnökének nyújtották be. Blejnar a B1TV-nek adott interjújában azt nyilatkozta, a kormánynak nem az a célja, hogy az esküvői, banketti vagy keresztelői ajándékokat (pénzösszeget) megadóztassa, hanem az ezekkel a tevékenységekkel foglalkozó rendezvényszervező cégek adókötelességeit akarja szigorítani. Minekután az állam vezetői - minden létező támogatás megvonását követően - az első házasságukat kötő párok 200 eurós családalapítási útravalóját is megvonták, az esküvői ajándékok és pénzösszegek megadóztatása több, mint felháborító lenne.


Sorin Blejnar az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) elnöke szerint, nem az esküvői ajándékokat akarják megadóztatni

Sorin Blejnar az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) elnöke szerint, nem az esküvői ajándékokat akarják megadóztatni


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: