2011-06-02 09:34:29• hírek • MTI/APA/Reuters

Nem adják el a Nokiát

A Nokia szerdán cáfolta azt a média értesülést, hogy eladná mobiltelefon gyártó üzletágát a Microsoftnak.

"A híresztelés minden alapot nélkülöz" - közölte a Nokia szóvivője szerdán. Korábban egy szakmai weboldal az ügylethez közel álló körökre hivatkozva arról számolt be, hogy a felek mintegy 19 milliárd dolláros (13 milliárd euró) megállapodást kötöttek az üzletág eladásáról. A Microsoft elzárkózott az értesülés kommentálásától. A Microsoft részvénye New Yorkban a kereskedés félidejében 2,1 százalékos esésre állt. A Nokia részvénye a keddi 18 százalék felett szerdán még tíz százalékot veszített, majd a hírre egy százalékra csökkent napi visszaesése. Kedden a Nokia éves előrejelzésének csökkentésével rendítette meg a befektetőket - és saját részvényének árfolyamát.

A Nokia komoly értékesítési gondokkal küzd. Az egykori vitathatatlan piacvezető előnyét rohamos léptekben faragja le a konkurencia, elsősorban is az Apple iPhone készüléke, illetve más gyártók hasonló kategóriás készülékei.


Szorult helyzetben a vezető telefongyártó
Szorult helyzetben a vezető telefongyártó



A Nokia szorult helyzetében áprilisban 7 ezer fős létszámcsökkentést jelentett be, valamint nemrégiben szoftverfejlesztési együttműködésre lépett a Microsofttal. A Nokia a Microsoft operációs rendszerével kívánja megállítani részesedésének csökkenését az okostelefon piacon, ahol az Apple iPhone készüléke és más gyártók Android operációs rendszeren futó készülékei vették át az uralkodó szerepet. Piaci szakértők egy része erősen kételkedik a terv sikerre vitelében.

A Nokia piaci részesedése az idei első negyedévben 29 százalékra esett a tavalyi 33 százalékról. Ellenfelei két frontos is szorongatják. Egyrészt ázsiai mobiltelefon készülék gyártók igyekeznek kiszorítani az olcsó készülékek szegmenséből, míg a felső árkategóriás szegmensben az Apple tarol iPhone készülékével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: