2015-09-21 19:26:12• hírek • Kocsis Zoltán

Nem a szakács okozta az ételmérgezést!

Lemondott tisztségéről Anca Seucea, a szatmárnémeti Constantin Brancoveanu Általános Iskola igazgatónője azt követően, hogy csütörtökön a tanintézmény több diákja is ételmérgezést szenvedett. Az ügy kapcsán ráadásul több törvénysértés is napvilágra került, minek következtében hétfő délelőtt megbeszélésre hívta a megye valamennyi iskolájának vezetőjét Eugeniu Avram prefektus.

Csütörtök délután a Constantin Brancoveanu Általános Iskola kilenc kisdiákja, illetve egy oktatója kapott ételmérgezést vélhetően az elfogyasztott túrós makarónitól. A helyzetet súlyosbítja ráadásul, hogy a gyerekek az iskolai program után, délutáni foglalkozáson vettek részt. Engedély nélkül!

Az eset után rögtön megindult a találgatás, mi okozhatta a fertőzést. Az első pletykák szerint a szakácsnő volt beteg - ám Dan Cojoc, a Szatmár Megyei  Közegészségügyi Igazgatóság vezetője ezt hétfőn cáfolta. Elmondása szerint az élelmiszerben sztafilokokkusz-baktériumot találtak, annak eredetének megállapítására viszont további vizsgálatokra van szükség. A szakácsnő viszont egészséges.

A hétfő délre összehívott megbeszélést nevezhetjük akár fejmosásnak is. Avram ugyanis arra szólította fel a megye iskoláinak vezetőit, hogy azok szigorúan tartsák be a törvényt. Banalitásnak tűnik, mégsem az, főleg, ha figyelembe vesszük például, hogy a megyében egyetlen tanintézménynek, a Grigore Moisil Általános Iskolának van engedélye after-school-programok megtartására. Mégis, hasonló foglalkozások több iskolában is működnek.

Dorin Maurer, az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság munkatársa felhívta mindenki figyelmét arra az ellentmondásra, hogy ugyan a szatmárnémeti piacokon mindenki ellenőrzött körülmények között, engedéllyel árusítja a tejtermékeket, ám ez csakis abban az esetben igaz, amennyiben a vásárló egyben a végső felhasználó is. Feldolgozók, viszonteladók viszont már nem vásárolhatnak a piacokon eladásra kínált házi tejből...

A szakember figyelmeztette az igazgatókat, hogy csak olyan cégtől vásároljanak kész élelmiszert, amelyek rendelkeznek a megfelelő körülményekkel és a szükséges engedélyekkel. A választék pedig nem kevés, hisz Szatmár megyében 122, Szatmárnémetiben pedig 77 étterem működik. Az is nagyon fontos, hogy az iskolák rendelkezzenek a megfelelő étkezdével, kantinnal, ahol egyrészt lehetőség van arra, hogy a gyerekek megmoshassák a kezeiket, másrészt pedig az élelmiszert a megfelelő higiénikus körülmények között fel lehet tálalni.

Calin Durla  főtanfelügyelő biztosított mindenkit, a tanfelügyelőségnek nem áll szándékában központosítani az élelmiszerek beszerzésének folyamatát. Avram pedig abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy „a vétkesek fizessenek" valamennyi esetben.

Emlékeztetőül, az elmúlt két évben ez immár a sokadik olyan ételmérgezési eset Szatmár megyében, amikor gyerekek a szenvedő alanyok. Két évvel ezelőtt, 2013-ban hatalmas sajtóvisszhangot kapott, amikor az egyik Károlyi-úti étteremben egyik nap 55 bankettező általános iskolás, majd másnap egy keresztelő 21 vendége betegedett meg. Egy évvel később előbb Szatmárudvariban 47 diák került kórházba a romlott tej miatt - több hónapig nem is kaptak aztán tejet a diákok az egész megyében -, majd néhány hónappal később 14 aranyosmeggyesi óvodás szenvedett ismét ételmérgezést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: