2018-07-19 08:12:53• hírek • Bede Emőke

Nem a pénz-, hanem a munkaerőhiány a legnagyobb gond

Igazi patthelyzet van kilátásban, már ami a városi beruházásokat illeti, ugyanis egyre több kivitelező cég panaszkodik munkaerőhiányra.

Erről maga Kereskényi Gábor számolt be egy szerdai sajtótájékoztató keretében, amikor is a Decebal hídon zajló munkálatokról kérdezték. A polgármester elégedetlenségének adott hangot a hídon ügyködő kivitelező céggel kapcsolatban, aki ez elmúlt években finoman szólva is kifogásolható minőségű munkálatokat végzett, s nem egyszer a határidőket sem tartotta tiszteletben.
 

Mint arra a polgármester rávilágított, a szerződést még az előző városvezetés szignózta, s ennek felbontása a jelenleginél sokkal nagyobb káoszt és akár három éves késlekedést okozott volna. Így az önkormányzat számára nem maradt más, mint a munkálatok folyamatos sürgetése. Kereskényi emellett arról is beszámolt, hogy maga a cég, a DrumInserv Kft. a csőd szélén áll, arra sincsen pénzük, hogy a munkásoknak folyamatos szállást biztosítsanak a városban. Emiatt kényszerülnek arra, hogy a kevéske még rendelkezésükre álló munkás nap mint nap Zilahról ingázzanak Szatmárnémetiig és vissza.
 

A munkaerőhiány azonban nem csak a hídon dolgozó céget érinti, ugyanezt tapasztalják meg mások is -világított rá Kereskényi. Nemrégiben felröppent a hír, hogy több nagyobb vállalat is arra kényszerül, hogy külföldről – Ukrajnából, Moldvából vagy egyenesen Vietnámból – hozzon munkásokat, ugyanis helyben nem találnak elegendő számú embert. A polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, az elkövetkező időszak ilyen szempontból nem sok jóval kecsegtet, hiszen a teljes észak-nyugati régióban beindulnak majd a Regionális Operatív Program által támogatott beruházások, ezzel egy időben pedig olyan mély munkaerőhiány alakulhat ki, melyet nehéz lesz áthidalni. Azaz pénz van, munkás nincs.
 

Hogy mi lenne a járható út? A városvezető szerint ezt nem lehet helyi szinten orvosolni, a megoldás kulcsát a kormányszintű munkaerő-liberalizációban kell keresni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: