2010-03-19 17:20:14• hírek • MTI

Nem a meleg katonák a felelősek

Hollandia cáfolja, hogy meleg katonái tehetnének a srebrenicai mészárlásról.

Hollandia pénteken visszautasította egy nyugalmazott amerikai tábornok állítását, miszerint részben azért nem lehetett megakadályozni a srebrenicai mészárlást, mert homoszexuális katonák is szolgáltak a boszniai holland békefenntartók soraiban.

John Sheehan, aki 1997-es nyugállományba helyezése előtt az amerikai haditengerészet főparancsnoka volt, ezt csütörtökön az amerikai szenátus fegyveres szolgálatokért felelős bizottságában mondta, támadva azt a javaslatot, hogy az Egyesült Államok hadseregében is szolgálhassanak homoszexualitásukat nyíltan vállalók.

A holland védelmi minisztérium szóvivője Hágában teljes képtelenségnek nevezte, egy ilyen szemrehányás hangozzék el egy egykori NATO-parancsnok szájából. Hollandia washingtoni nagykövete pedig kormánya nevében visszautasította az elhangzott állításokat.

Sheehan a szenátusi meghallgatáson azt fejtegette, hogy a Boszniában szolgáló holland békefenntartó alakulat harci morálja a meleg katonák jelenléte miatt túl gyenge volt Srebrenica védelméhez.

A srebrenicai muzulmán enklávé 1995-ben, a délszláv háború idején holland kéksisakosok védelme alatt állt. Létszámban nem vehették fel a harcot a fölényben lévő boszniai szerb erőkkel szemben, s ehhez az ENSZ Biztonsági Tanácsától sem rendelkeztek megfelelő felhatalmazással. A szerbek támadással való fenyegetésének hatására kivonták őket a térségből. A boszniai szerb harcoló alakulatok ezután megszállták Srebrenicát, s több mint 8000 muszlim férfit és fiút mészároltak le, amit a világszervezet később népirtásnak minősített.

A szenátusi meghallgatáson Sheenan kamerák előtt azt állította, hogy Henk van den Breemen akkori holland vezérkari főnök arról beszélt neki: a melegek jelenléte hadseregében "a probléma része" volt Srebrenicában.

Ez az állítás "egyszerűen ostobaság" - reagáltak a holland védelmi tárcánál. "A srebrenicai vérengzést és az ENSZ-katonák szerepét Hollandiától kezdve nemzetközi szervezeteken át az Egyesült Nemzetekig alaposan kivizsgálták, és egyszer sem állapítottak meg olyasmit, hogy abban a katonák szexuális irányultsága bármilyen szerepet is játszott volna" - jelentette ki Roger van de Wetering minisztériumi szóvivő.

Az egykori NATO-parancsnok szavai már a szenátusi bizottságban is megütközést váltottak ki. A testület elnöke, Carl Levin szenátor azt válaszolta Sheenannek, hogy "teljesen téves", amit mond. Levin elismerte, hogy a holland parancsnokok egy része a békefenntartásra összpontosított, ami ronthatta hadra foghatóságukat. De ebből "arra a következtetésre jutni, hogy a homoszexuálisok nem jó katonák..., azt hiszem, ez teljesen téves" - mondta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: