2010-05-31 13:04:21• hírek • MTI

Nem a legjobb CD-re vagy dvd-re menteni

Az értékes adatok, mint például a fényképek és házi videofelvételek CD-, DVD-lemezre mentése több kárt okozhat, mint amennyi előnnyel járhat - derül ki egy friss kutatás eredményéből.

A francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (CNRS) vizsgálatai alapján a 12 centiméter átmérőjű csillogó korongok élettartama korántsem olyan hosszú, mint azt sokan gondolták. "Mi is meglepődve tapasztaltuk, hogy a száz évre tervezett lemezek 5-10 évnél sem bírják tovább" - mondta Frank Laloe fizikus. "A legrosszabb esetben - amelyre azért ritkán van példa - a lemezeken tárolt adatok mindössze egy évig voltak olvashatók" - tette hozzá.

A szalagos hang- és képrögzítéssel ellentétben - amelynél a lejátszások során folyamatosan romlik a hordozó minősége - a CD-lemezek forradalmi újításnak minősültek, mert az adatok kiolvasását végző lézersugarak nem károsítják a korongok felületét. A CD-lemezeknek azonban az idővel romlik az adattároló képessége.
A CNRS kutatói a lemezek természetes öregedését hő, víz, pára és fény segítségével mesterségesen gyorsították, és azt találták, hogy még az azonos márkák között is lényeges különbségek lehetnek, vagyis korántsem biztos, hogy egy jó nevű márkáért kiadott többlet valóban nagyobb biztonságot jelentene.

"A márkajelzés önmagában még nem határozza meg, hogy az adott termék milyen minőségi kategóriába tartozik" - hangsúlyozta Jean-Michel Lambert a Francia Nemzeti Méréstani Laboratórium (LNE) munkatársa, hozzátéve, hogy a lemezek minősége nemcsak márkánként, hanem gyártónként is eltérő lehet.


A dvd lemezek sem tárolják hosszú évekig biztonságosan az információkat
A dvd lemezek sem tárolják hosszú évekig biztonságosan az információkat



Az adatok tárolására azonban rendkívüli az igény, mert egy nagyfelbontású (HD) 52 perces dokumentumfilm mintegy 500 gigabájtnyi tárhelyet igényel. Jerome Duc-Mauge producer például a merevlemezes és az adatkazettás tárolási formák kombinációját használja - olvasható a BBC hírortálján megjelent beszámolóban.
A jelenleg elterjedt digitális tárolási formátumok élettartamára még a gyártók sem mernek pontos adatokat közölni. Az alkotásaikért aggódó filmeseknek mindössze annyit mondanak, hogy 5-10 év a garantált, de talán 15 évig sem kell aggódniuk.

Továbbra is nyitott a kérdés, hogy akár 20 év múlva mi lesz a féltve őrzött értékes adatokkal? Szakértők szerint a legjobb megoldás az éberség. A fontos információkat érdemes 2-3 évente új lemezre írni. Az új lemezek minősége pedig már annyit javult, hogy a következő másolásra 5-6 év múlva kell csak ismét sort keríteni.
Lambert szerint az adatok akkor lesznek a legnagyobb biztonságban, ha egy biztonságosnak vélt archívum helyett több helyen, és legalább két különböző adathordozóra, például merevlemezre és nem újraírható CD-, DVD-lemezre másolva tárolják azokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: