2007-02-23 21:34:38• hírek • Szatmár.ro

Rizs álmatlanság ellen

rizsaltato2Ha valaki nehezen alszik el, ezentúl nem feltétlenül kell altatót feliratnia orvosával.

Ha valaki nehezen alszik el, ezentúl nem feltétlenül kell altatót feliratnia orvosával. Elég, ha odafigyel arra, hogy mit vacsorázik.

A fehér rizs, vagy bármely más olyan élelmiszer, amelynek magas az úgynevezett IG-indexe, segít a kóros álmatlanság orvoslásában, ha hinni lehet az American Journal of Clinical Nutrition című orvosi szaklap e havi számában közölt, s ausztrál tudósok által készített tanulmány adatainak. (Az IG-index azt mutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő glükózt milyen mértékben képes a vér felszívni, azaz várhatóan milyen lesz a vércukorszint, s hogy a szervezet mekkora inzulinmennyiséget fog termelni adott anyag elfogyasztása után.)

A sydney-i egyetem kutatói 12 egészséges emberrel végezték kísérletsorozatukat: az érintettek egy része rendszeresen alacsony, másik része magas IG-szintű rizsből álló vacsorát kapott. Azt is vizsgálták, van-e valamilyen hatása annak, hogy az ételt elalvás előtt mennyi idővel fogyaszthatják el. Az eredmény szerint, ha a vacsora 4 órával megelőzi az elalvás tervezett időpontját, akkor a magas IG-szintű élelmiszert fogyasztó emberek feleannyi idő alatt alszanak el, mint a másik csoport tagjai. (9 perc, szemben a másik csoport 17,5 perces adatával.) Ha viszont a vacsora csak egy órával előzi meg az ágyba bújást, akkor a különbség már kisebb: magas IG-szint mellett is átlag 14,6 perc kell az elalváshoz.

A folyamatot az magyarázza, hogy a vércukorszint emelkedése miatt megnő a szervezetben annak a speciális vegyületnek, a triptofánnak( tryptophane) a mennyisége is, amelyet az idegsejtek a szerotonin, az elalvásban szerepet játszó ingerátadó anyag termeléséhez használnak. Ha a glükózszint gyorsan emelkedik, a triptofán-szint is gyorsan nő, ami doppingolja a szerotonin-termelést.

Mindenesetre a kutatók egyelőre még óvatosságra intenek: egyrészt a kísérleteket szélesebb körben is el kell végezni, hogy az eredmények valóban megbízhatóak legyenek, másrészt pedig a magas IG-szintű élelmiszerek rendszeres fogyasztása elősegíti az elhízást, a cukorbaj kialakulását, valamint a szív- és érrendszeri betegségeket. (Stop)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: