2012-04-24 23:59:52• hírek • Kocsis Zoltán

Vége a Barcelona-érának?! Döntős a Chelsea

Az idei szezon legnagyobb meglepetése! Idén sem lesz címvédés! Három nap alatt mindent elvesztett a Barcelona! Fantasztikus szerencséje volt a hősies Chelsea-nek! Mind-mind lehetett volna a cikk címe. A lényeg azonban, hogy a címvédő Barcelona nem tudta ledolgozni hátrányát a Chelsea ellen és nem jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe. Hogy a katalán csapat legnagyobb ellenfele Fortuna és saját maga volt? Ez semmit sem von le a londoniak érdemeiből.

A találkozó úgy kezdődött, ahogy egy hete Londonban véget ért: a Barcelona helyzetével. Akkor a 92. percben Pedro a kapufát találta el, most a 2. minutumban Alexis Sanchez passza után Lionel Messi lőtt ziccerben az oldalhálóba. A 19. percben ismét Messi hibázott ziccert Cesc Fabregas pazar sarkazásos passza után. Hatalmas volt a Barcelona nyomása, ám az angol védelem remekül állta a sarat, e két ziccertől eltekintve nem nagyon volt izgulni valójuk. A 35. percben aztán a Barcelona megszerezte a vezetést és ettől elszabadult kicsit a pokol.

Busquets megszerzi a vezetést a Barcelonának fotó: uefa.de

Dani Alvez, Isaac Cuenca, Sergio Busquets volt a labda útja, a saját nevelésű középpályás közelről talált a kapuba. Ez olyannyira megviselte a vendégek idegeit, hogy a csapatkapitány John Terry két perccel később úgy rúgta fel Sanchezt, hogy a labda ott sem volt - azonnal pirosat kapott. Ezt gyorsan megbüntette a Barcelona, a 43. percben Andres Iniesta kapuba vágta a labdát Messi passza után. Ezzel azonban még nem ért véget az első félidő, az igazi csattanó csak ezután következett: Frank Lampard tartott meg egy labdát a középpályán, indította Ramirest, aki egy fenomenális mozdulattal átemelte a fölöslegesen kifutó Victor Valdez kapust - ismét a Chelsea állt továbbjutásra.

Ez gyorsan megváltozhatott volna a szünet után, amikor az első meccs egyetlen gólját szerző Didier Drogba saját tizenhatosán belül felvágta Fabregast - Messi azonban a felső kapufára rúgta a labdát. A párharc során ez volt a Barcelona harmadik kapufája - és nem az utolsó.

Az második félidőben emberhátrányban a Chelsea gyakorlatilag saját tizenhatosán belül védekezett és a Barcelona ezzel nem tudott mit kezdeni: a sablonossá vált beemeléseket és beíveléseket a védők kifejelték, a gyors ütemváltásokra, kényszerítőzésekre, cselekre pedig egyszerűen nem volt hely. Ráadásul Petr Cech bravúrral védeni tudta Isaac Cuenca lövését, majd Messi próbálkozását a kapufára tolta - immár negyedszer csattant a Chelsea kapufája.

Messi többször is továbblőhette volna a Barcelonát fotó: uefa.de

Miközben a Barcelona abszolút minden energiáját feltette a továbbjutást érő gól megszerzésére és a védők is az angol tizenhatos elé húzódtak fel, a 92. percben a vaktában kirúgott labda Fernando Torres elé került, akinek csak át kellett vennie a lasztit, majd Valdezt kicselezve a kapuba gurítania -2-2. A 180 perc alatt ez volt a Chelsea harmadik kaput talált lövése és a harmadik gólja!

A Barcelona kiesésének a Chelsea (és a Real Madrid) szurkolói, na meg az ellendrukkerek mellett, vélhetően a Milan hívei örültek a legjobban: idén is elmarad a címvédés. Erre pedig legutóbb a milánóiak voltak képesek a királykategóriában - még 1990-ben. Ennél izgalmasabb kérdés azonban, hogy vajon végeszakadt-e a Barcelona sikerkorszakának. Pep Guardiola csapata szombaton hazai pályán kapott ki a Real Madrid ellen, 2007 után először, ezzel pedig elúszott a bajnoki címvédés is. Marad még számukra a Spanyol Király Kupa döntője, ahol az Athletic Bilbaóval csapnak össze május 25.-én. Hogy aztán jövőre lesz-e katalán feltámadás, hogy Guardiola (esetleg valaki más) tud-e újra életet lehelni ebbe a társaságba, amely már agyonnyerte magát, ez egy másik kérdés.

Chelsea-öröm a Nou Campban fotó: uefa.de

Nagyon nem kell azért temetniük ezt a szezont a katalánoknak, hisz megnyerték az Európai Szuperkupát, a Spanyol Szuperkupát és a Klubvilágbajnokságot is. Igaz, vélhetően ez keveseket vigasztal jelen pillanatban.

Ami a Chelsea-t illeti, szerda este eldől, hogy a Bayern München vagy a Real Madrid lesz-e az ellenfél május 19-én. Egy biztos, John Terry, Ramires és Raul Meireles biztosan nem lehet ott a pályán a barcelonai lapok miatt.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó (összesített eredmény):
Barcelona - Chelsea
2-2
gólok: Busquets (35.), Iniesta (43.) illetve Ramires (45+2), Torres (90+2)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: