2010-09-01 16:20:01• hírek • Szatmar.ro

Nehézségekkel startol az évad

Bár anyagi szempontból nehézségekkel küzd az Északi Színház, mégis változatos programmal várják a közönséget a 2010-2011-es évadban. Színpadra visznek vígjátékot, zenés színművet, mesedarabokat, musicalt és bábelőadásokat, hogy minden korosztály és minden kultúrigényt kielégítsenek.

Sajtótájékoztatóval kezdte az évadot a szatmárnémeti Északi Színház. Stier Péter igazgató fontosnak tartotta megemlíteni a fizetések 25 százalékos csökkentését. A már eddig is kicsi fizetéssel rendelkező alkalmazottaknak még ezt is el kell szenvednie, sokaknak 500 lej körüli lett a bérük a költségcsökkentést követően. Az igazgató azt is megemlítette, hogy van olyan eset is, amikor mindkét családfő a színház munkatársa, akik bérükből a fűtésszámlát is csak szűkösen tudják fedezi.

A színháznak csökkentenie kell a költségeit, amely mint megtudtuk, nagyon nehéz lesz, hiszen a fűtésrendszere elavult. Stier elmondta, ez a színház megfelelő működését is veszélyezteti, hiszen a fűtéshiány a színészek megbetegedéséhez és az előadások elmaradásához vezethet. Egyelőre még nem tudják, milyen megoldást fognak alkalmazni, de remélik, hogy nem fog sor kerülni olyan drasztikus intézkedésre, mint a fűtés leállítása.

Az évadot már a megújul Ács Alajos stúdióteremben kezdik, a tervek szerint legkésőbb két évadon belül elkezdik az egész épületét felújítását. A város részéről jött egy olyan ígéret, hogy a színházerre az időszakra megkapna egy központi kazánházat, amelyet korszerűen berendeznének és 150-200 személyes férőhelyet biztosítanának. A színház vezetősége reméli, hogy ezt az Északi Színház felújítása után is ők használhatnák.

A nehézségek dacára az új évadot úgy állították össze, hogy minden kultúrigényt és korosztályt kielégítsenek. Van közöttük vígjáték, zenés színmű, mesedarabok, musicalek, bábelőadások. A válság miatt többnyire házimunkából oldják meg a darabok rendezését, mert a költségvetésből nem futja arra, hogy minden darabot vendégrendező alkosson meg. „A jövőre nézve igazán komolyan át kell gondolni azt a stratégiát, hogy Szatmárnémetiben hogyan csináljunk színházat. Meg kell értenünk nekünk is, a nézőknek is és a fenntartóknak is, hogy a színházat alkotók csinálják, pénzért, és ennek a lehetőségét meg kell teremteni. Amennyiben ez nem tud megvalósulni, szegényes lesz a színház, és csak Keresztes Attila és Szilágyi Regina darabokat fog látni a közönség"-fejtette ki a művészeti igazgató. Keresztes azt is hozzátette, hogy évad végére minden bizonnyal nagyot csökken majd a morál a színházi munkatársak körében, hiszen nagyon sokat fognak játszani, és ezt éhbérért teszik. Mégis, szerinte a színészek közül nem fognak elmenni, viszont a háttérszemélyzetnél máris gondok vannak, két személy fizetés nélküli szabadságot kért, hogy plusz jövedelemre tehessen szert.


A problémák ellenére elkezdődik az évad
A problémák ellenére elkezdődik az évad


Akárcsak az előző évadban, most is megpróbálnak minden pályázatot kihasználni, amit a Román vagy Magyar állam kiír, hiszen produkciós költségre nincsen anyagi keret. Aváros kizárólag a béreket, illetve a fenntartási költségeket fedezi. Az évadot nulláról kezdik, kizárólag saját költségvetésekből hozzák létre.

A színház vezetősége ennek ellenére úgy döntött, hogy az új évadban nem emelik meg a bérletek árát: a felnőtt bérlet 40 lejbe kerül, a nyugdíjasoknak 30 lejt kell fizetniük, az ifjúsági és középiskolás bérletek 25 lej ellenében válthatóak ki, és a kisiskolás és Iciri-piciri bérletek ára is maradt 15 lej. Az előadásokra a felnőttjegy 15 lejbe kerül, a diákjegy pedig 10 lej. A bemutató előadásokra 25 lejt kell fizetni, a stúdió-előadások ára pedig 10 lej. A bábelőadásokat 7 lej ellenében lehet megtekinteni.
A Mecénás bérletért 300 lejt kell fizetniük a színházkedvelőknek, míg az Ady Endre bérletért 100 lejt.

A bérletek szeptember 1-től hétköznap 9-17, szombaton 10-13 óra közt válthatóak ki a színház jegypénztárában, a Horea út 6 szám alatt. A tavalyi bérletesek helyét szeptember 20-ig tartják fenn.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: