2017-10-06 14:18:28• hírek • Kocsis Zoltán

Nehézfémekkel szennyezi a Szamost az Unicarm – egy újabb vizsgálat szerint

Nehézfémekkel szennyezi a Szamost az Unicarm és a Vetés környéki mezőgazdasági területeket az Unicarm, állapította meg egy újonnan elvégzett vizsgálat. A kolozsvári laborvizsgálat eredményeit Babos Krisztina biológus ismertette péntek délben megtartott sajtótájékoztatóján.

Babos emlékeztetett rá, hogy az év májusától kezdődően aggodalomra okot adó híradások jelentek meg a sajtóban az Unicarm cég Vetés községben működő üzemével kapcsolatosan: Baranyi Krisztina magyarországi szakpolitikus, majd a Greenpeace természetvédelmi szervezet is jelezte, hogy a vállalat által a Szamosba ürített szennyvíz nem felel meg a törvényekben foglalt minőségi mutatóknak.

„A kérdés tisztázása céljából az EMNP anyagi támogatásával készíttettünk egy analízist egy akkreditált kolozsvári laborral augusztus folyamán”, mondta Babos. A biológus felidézte, rögtön az elején kellemetlen meglepetéssel szolgált a minta. „A labor munkatársa által vett vízmintával már a vizsgálatok megkezdése előtt gondok akadtak: felhívtak és közölték, hogy a vízminőség-vizsgálatot a kért módon nem tudják elvégezni a vett minta túlságosan sűrű állaga miatt. Végül abban állapodtunk meg, hogy iszapmintaként elemzik, a vonatkozó eljárásnak megfelelően”.

Az eredmények lesújtó képet mutattak: a mintában a nehézfémek aránya közel nyolcszorosa volt a törvény által megengedett értéknek.

„A terepen szerzett tapasztalatok, illetve a helybéliekkel folytatott beszélgetések alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy az Unicarm szennyvize nemcsak a Szamos élővilágára lehet negatív hatással, hanem közegészségügyi problémát is jelenthet. Többen számoltak be ugyanis arról, hogy a vállalattól származó vizet a környékbeli szántóföldeken futó árkokba vezetik, ami azt jelenti, hogy nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy a szennyező anyagok az érintett mezőgazdasági területeken termelt növényekben, végső soron pedig az ezeket fogyasztók ételében is megjelennek. Ez pedig a környezetszennyezésen túl már közegészségügyi problémát is jelent, hiszen köztudott, hogy a nehézfémek bizonyos határértékeken felül mérgező hatást gyakorolnak az emberi szervezetre”, figyelmeztetett Babos.

A biológus természetesen további lépéseket is készül tenni a kérdés tisztázása érdekében. „Az Unicarm cég néhány hónapja kérvényezte a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnél az integrált környezetvédelmi engedélyének meghosszabbítását, ezért egy beadvánnyal fordulunk a hatósághoz, melyben hivatalos formában is felhívjuk a figyelmüket az említett problémákra és kérni fogjuk, hogy vegyék ezeket figyelembe az engedélyezési eljárás során. Emellett más, a kérdésben érintett hatóságokat is értesítünk a jelzett problémákról bízva abban, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordítanak erre a kérdésre és nem mulasztják el a közvéleményt tájékoztatni az ügy állásáról”.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: