2018-09-17 07:34:10• hírek • Bede Emőke

Nehezen boldogulnak a szatmáriak a körforgalmakkal

Pénteken elrajtolt a „Bizonyosodj meg róla, hogy jó úton jársz!” nevű projekt, melyet a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség kezdeményezett a közúti balesetek számának csökkentése érdekében.

A kampányt elindító sajtótájékoztatón a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség vezetője, Daniel Stan elmondta, Románia sajnálatos módon EU-s szinten is az elsők között van a balesetek számát és súlyosságát illetően. Mivel 2020-ig 50 százalékkal csökkenteni kellene a halálos balesetek számát, a szatmári egyenruhások egy nagyszabású, egy éven át tartó ellenőrzési és prevenciós hadjáratot indítanak, mely nem csak Szatmárnémetit, hanem a teljes megyét is érinti.
 

Stan a beszámolójában kiértékelte 2018 első félévének statisztikáit is. Arról, hogy január és június között kik okozták a legtöbb balesetet, előző cikkünkben már beszámoltunk, arról viszont még nem, hogy hány esetben történtek személyi sérülések vagy elhalálozások. A sérültek és elhunytak összességét szemlélve elmondható, hogy az áldozatok java része teljesen vétlen volt a balesetben. 48-an épp utasként ültek a szerencsétlenül járt autóban, 44-et pedig gyalogosként ért baleset. 39 esetben sérült meg vagy hunyt el a maga a sofőr, a biciklisek esetében ez a szám 17. Robogósok 4 esetben sérültek meg vagy vesztették életüket, a motorbiciklisek csoportjában pedig csak egy ilyen esetet jegyeztek. Az össesített adatok szerint a tavalyi év ugyanezek időszakához képest 19-cel kevesebb baleset történt. Lehet, hogy ez elsőre semmitmondó adatnak tűnhet, az azonban már nem, hogy ez azt jelenti, 10-zel kevesebben vesztették életüket az utakon. A súlyos sérültek száma 30-cal, a könnyebben sérültek száma pedig 5-tel esett vissza.
 

Öröm az ürömben, hogy nem minden baleset járt személyi sérüléssel, számtalan esetben csupán apróbb koccanásról volt szó. Ezzel kapcsolatban a rendőr-felügyelőség vezetője kiemelte, egyre gyakrabban találkoznak olyan balesetekkel, melyek a körforgalmakban történnek. Cseppet sem meglepő módon a legtöbb ilyen jellegű incidenst a Batizi úton, a Hegyi, illetve a Károlyi úton jegyezték, azaz azokon a szakaszokon, amelyeken szinte egész nap élénk a forgalom, így fokozott figyelmet igényel(ne) a forgalomban való részvétel. Sokan viszont nincsenek tisztában a körforgalmakban érvényes szabályokkal, esetleg csak elméletben ismerik őket, gyakorlatba azonban nem tudják azokat ültetni. 
 

A kampány célkitűzése, hogy a város és a megye baleseteinek száma tovább csökkenjen, épp ezért az előttünk álló egy évben folyamatosan tájékoztatják majd a sofőröket a balesetek és a különféle bűncselekmények lehetséges következményeiről, a gyalogosokat pedig a kötelességeikről és a rájuk háruló felelősségről.


Ugyanakkor a kampány különös figyelmet fordít majd a 12. osztályosok, azaz a leendő vagy a frissen jogosítványt szerző fiatalok informálására és felelősségteljes sofőrré nevelésükre is. Egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező sofőr vezetési szokásait ugyanis már nehéz megváltoztatni, de a fiatal generáció okításával talán a jövőben biztonságosabb lehet megyénk közúti forgalma.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: