2011-02-08 14:50:26• hírek • Szatmar.ro

Nehéz időben kevesebben igényeltek

Beszámolót tartott a nyilvánosságnak a Szociális Közszolgáltatási Osztály (SPAS) kedden.

A Polgármesteri Hivatalhoz tartozó szociális osztály megtartotta a 2010-es évre vonatkozó összegzését.
Az eseményen részt vett a város polgármestere, az alpolgármesterek, a városi tanácsosok, a különböző társszervezetek képviselői, illetve a sajtó.

Elhangzott többek között, hogy az osztály több részleggel is rendelkezik, így külön hangsúlyt fektetnek a szociális segélyekre, támogatásokra, a szociális lakások kiutalására és azok jogos használatának ellenőrzésére, a szociális biztonságra, a szociális munkásokra, a sürgősségi esetekre, az orvosi szolgáltatásokra és természetesen a hátrányos helyzetű gyermekek napközikben való ellátására.

Annak ellenére, hogy az elmúlt év volt az osztály életében a legnehezebb, a vezetőség úgy érzi, talán többet tudnak felmutatni, mint az eddigiekben. Olyan projekteket tudtak folytatni, amelyeknek már múltjuk van Szatmárnémetiben. A munkaerőhiány ellenére is megpróbáltak helyt állni és segíteni a hozzájuk egyre nehezebb problémákkal forduló lakosságnak.


Tavaly kevesebben igényeltek támogatást
Tavaly kevesebben igényeltek támogatást


Konkrétan a SPAS alkalmazottjaként csupán 36 személy dolgozik, több olyan szervezettel állnak azonban igen jó kapcsolatban, akikkel közösen jó eredményeket érhetnek el. Az egyes napközik személyzete, az iskolai orvosok, asszisztensek valamilyen szinten mind segítenek, így hozzávetőleg 130-an próbálják meg a megyeközpont szociális problémáit megoldani.

Az olyan nagyobb vállalatok, mint a tömegközlekedésért felelős Transurban, vagy az RCS&RDS hálózat szintén sokban segítették az osztályt. Előző biztosította a segélycsomagok kiosztásának helyszínére történő személyszállítást, utóbbi pedig több, mint 34 ezer előfizető számára juttatott el különböző szociális témájú értesítéseket.

Az említett hozzájárulások ellenére sem mondható el azonban, hogy 100%-os volt például a segélycsomagok kiosztása, hiszen a 100 000 kg liszt, 7 980 kg cukor, 7 980 kg tejpor, 10 537 kg keksz, 29 181 kg tészta és 50 000 kg kukorica lisztnek csupán 70%-át vették át a rászorulók.

A különböző támogatások, így például a gázzal-, illetve fával történő fűtés pótlékának igénylése, a tavalyi évben szintén alacsonyabb volt, mint korábban. Ez annak is betudható, hogy módosultak az igénylési feltételek. A 2009-ben igényelt gázzal történő fűtéstámogatásnak 2010-ben csupán az 57.34%-át igényelték, míg a fával történőét még kevesebben. A két évvel ezelőtti 500 helyett tavaly csupán 111-en adták be dossziéjukat a szociális osztályra.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: