2011-09-20 18:21:12• hírek • MTI

Nehéz évet jósol Hollandiának a királynő

A nemzetközi gazdasági válság következtében nehéz évre számít Hollandiában a kormány és a királynő, megítélésük szerint a jövőre életbe lépő takarékossági intézkedések az ország minden egyes állampolgárát érintik.

Ezt tükrözte egyebek között az uralkodó, Beatrix úgynevezett trónbeszéde, amelyet a hagyományoknak megfelelően a kormány fogalmazott, és amelyet a királynő a holland parlament házai előtt kedden olvasott fel Hágában.
A beszéd egyúttal a költségvetés tervezetének ismertetésére is szolgált: a kormány egyszázalékos gazdasági növekedéssel és a bruttó össztermékhez mért 3 százalékos uniós korlátot súroló államháztartási hiánnyal számol.

Ez az első költségvetés, amelyet teljes egészében az új kabinet, Mark Rutte jobboldali liberális miniszterelnök kisebbségi kormánya készített. A koalíciót alkotó liberális és kereszténydemokrata pártok kívülről a szélsőjobboldali Szabadságpárt támogatására szorulnak, így  a pénzügyi program összeállításakor a populista Geert Wilders vezette erő elvárásait is figyelembe kellett venniük.

Beatrix királynő hangoztatta, hogy a 18 milliárd eurós megtakarítási program miatt országosan a vásárlóerő csökkenésére kell számítani. A háztartások vásárlóereje jövőre átlagosan egy százalékkal lesz kevesebb az ideinél - derül ki a tervekből.
A költségvetési számok a trónbeszéd idejére már nem számítottak meglepetésnek, miután a múlt héten egy számítógépes tévedés miatt véletlenül kiszivárogtatták őket.

A királynő mozgásához idén ismét a szokványosnál komolyabb rendőri őrizetet biztosítottak. Tavaly ugyanis a Beatrixet a parlamenthez menet incidens érte: "aranyhintójához" egy, a gazdasági helyzettel elégedetlen férfi gyertyatartót vágott. Egy évvel korábban pedig, a királynő április végi hagyományos ünnepén Apeldoornban egy autós hajtott a királyi családot szállító jármű felé, és halálra gázolt hét ünneplőt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: