2013-08-09 01:58:21• hírek • Kocsis Zoltán

Tovább halad a román henger az európai kupákban

A Petrolul hőse, Gheorghe Grozav
A Petrolul hőse, Gheorghe Grozav

Folytatódik a román csapatok szinte példa nélküli remeklése az európai kupákban. Azt követően, hogy kedd este a Steaua bejutott a Bajnokok Ligája rájátszásába, csütörtök este az Astra, a Pandurii és a Petrolul is követte példáját az Európa Ligában. Ezzel a négy csapat immár 18 veretlenül megvívott mérkőzésnél tart idén nyáron az európai kupákban!

A legkönnyebb visszavágóra az idegenbeli meccsét 3-1-re megnyerő Astra számíthatott a szlovák Trencsén ellen. A mérkőzés első 80 perce nem is hozott különösebb izgalmakat. Az első félidőben fölénye ellenére sem tudott komoly helyzeteket kialakítani a hazai gárda, a szünet után pedig 2-1 volt a komoly ziccerek száma a szlovákok számára. Az utolsó tíz perc azonban igazán őrültre sikeredett!
A 83. percben ugyanis egy szögletet követően Adi Fanendo vezetést szerzett a Trencsénnek, három perccel később azonban Mirko Ivanovski egy helyezett lövéssel egyenlített. Az Ajaxtól kölcsönkapott Gino van Kessel a 88. percben ismét vezetéshez juttatta a vendégeket, ám ezzel még nem volt vége a meccsnek, hisz Fwayo Tembo a ráadás perceiben döntetlenre mentette a találkozót - na meg a már említett román mérleget.

Tel-Avivban a 21. percben nem sok minden utalt arra, hogy a pazar sorozat folytatódni fog: hiába alakított ki addig egy sor helyzetet a Pandurii, a Hapoel Tel-Aviv Omar Damari tizenegyesével vezetést szerzett. Nagyon sokáig nem tartott az izraeli előny, hisz Eric a 34. percben egalizált. Mi több, az ötvenedik percben a szünetben becserélt Alexandru Ciucur már a románoknak szerzett vezetést. A folytatásban a Hapoel játékosain volt a sor, hogy elpuskázzák helyzeteiket - Mingote kapus több nagy védéssel segítette ekkor csapatát. Amely akár nagyobb különbséggel is nyerhetett volna, ha Ciucur az utolsó percekben nem a kapufát találja el. Az első meccs 1-1-e után azonban ez az eredmény is továbbjutást ért. A sikerből a szatmári Ciprian Brata is kivette a részét, aki a 65. percben állt be.

A legdrámaibb visszavágót a Petrolul játszotta, amely szekérnyi helyzete ellenére odahaza is csak a hajrában tudott egyenlíteni a holland Vitesse ellen. A visszavágón is inkább a „sárga farkasok" akarata érvényesült, a hazaiaknak csak egy jó periódusa volt: 10. perc körül két gólt is lőhettek volna. Kapuba azonban a románok találtak: egy hosszan előre vágott labdánál két holland védő is nagyot hibázott, a játékszer Damien Boudjemaa elé került, aki 15 méterről a hálóba bombázott.

A szünet előtti pillanatokban a Vitesse közel járt az egyenlítéshez, a pihenő után azonban ismét a Petrolul volt veszélyesebb. Az egyre elszántabban támadó hollandok aztán a 72. percben Jan-Arie van der Heiden révén mégis egyenlítettek. Ráadásul a 81. percben emberelőnybe is kerültek, miután a vendégek haiti védője, Jean Alcenat megkapta második sárga lapját. A Petrolult azonban ez sem törte meg, a 92. percben pedig szabadrúgást harcolt ki a hazai kapu előtt. A labda mögé az a Gheorghe Grozav állt, aki az első meccsen is betalált a hajrában. A labdát elcsavarta a sorfal és Piet Velthuizen kapus (egyik gólnál sem volt teljesen vétlen) mellett - kezdődhetett a román örömünnep.

Volt ok román ünnepre Európa más pályáin is. Banel Nicolita a francia St.Etienne színeiben a moldovai Milsami otthonában állította be a 3-0-ás végeredményt, míg Raul Rusescu két góllal és egy gólpasszal járult hozzá a Sevilla történelmi, 6-1-es győzelméhez a macedón Mladoszt Pdgorica otthonában. A Sevilla 1927 után rúgott minimum öt gólt hivatalos tétmeccsen idegenben...

Európa Liga, III. selejtezőkör, visszavágók (összesített eredmény):
Astra - Trencsén 2-2
(5-3)
gólok: Ivanovski (86.), Tembo (90.) illetve Fanendo (83.), van Kessel (88.)

Hapoel Tel-Aviv - Pandurii 1-2 (2-3)
gólok:
Damari (21., 11-es) illetve Eric (34.), Ciucur (50.)

Vitesse - Petrolul 1-2 (2-3)
gólok:
van der Heiden (71.) illetve Boudjemaa (21.), Grozav (93.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: