2008-11-21 11:48:29• hírek • Szatmár.ro

Nehéz a beilleszkedés

Az állami gondozottakat a Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság kell felügyelje, mindaddig míg be nem töltik a felnőttkort, ezt követően ugyanis el kell hagyniuk a gyermekvédelmi rendszert. Sajnos, ez a dolog egyáltalán nem egyszerű - mondta el a Szatmár.ro-nak Marc Adrian, a Gyermekvédelmi Igazgatóság igazgatója.

Elméletileg, mire betöltik a 18 éves kort szakmával rendelkeznek, így nem lenne más dolguk mint munkát találni és a saját lábukra állni, azonban a gyakorlat egyáltalán nem ezt mutatja. Nehéz rajtuk segíteni, lakást pedig nem tudunk nekik adni. A legnagyobb baj, hogy a hozzáállásuk sem a legmegfelelőbb, sokan közülük nem akarnak dolgozni. Emiatt teljes mértékben kiszolgáltatott helyzetben vannak a társadalommal szemben.

Van egy berögződött mentalitás, hogy az államnak vagy az intézményben dolgozóknak kötelessége őket eltartani, vagy valamilyen megoldást találni a helyzetükre. Az ellenkezőjéről nagyon nehéz őket meggyőzni - magyarázta az igazgató.

Egy másik vetülete is van a problémának, az állami gondozottaknak nem volt követendő példájuk. A rendszerváltás előtt nagyon rossz volt a helyzet, akkor körülbelül 2500-an éltek a gyermekvédelmi rendszerben, 1997-ben már csak 400-500-an maradtak, mostanra már csak 25-27 ilyen fiatal van. Sok időbe telik még ez átformálódik. Hiába töltik be a felnőttkort, olyan kell legyen a rendszer, hogy utána be tudjanak illeszkedni a társadalomba és még akkor is előfordulhat majd, hogy egyesekkel kudarcot vallunk. A megoldás az lenne, hogy miután elkezdik a munkát, kapjanak szolgálati lakást 1-2 évig és csupán azután kellene a saját lábukra állniuk - tette hozzá Marc Adrian igazgató.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: