2015-02-05 13:14:22• hírek • Kocsis Zoltán

Néhányan máris megkezdték a garázsok bontását

Nem mindegy, miből készült!
Nem mindegy, miből készült!

Hétfőn jelentek meg az első felszólítások a 17-es valamint a Kárpátok I. és Kárpátok II. lakónegyedekben, az első garázsokat pedig szerda estére már le is bontották. Csütörtök délelőtt munkanapot meghazudtoló jövés-menés volt a garázsok között. És ez csak fokozódni fog.

A polgármesteri hivatal február 22-ig adott haladékot a garázsok lebontásához. Egyesek kevésnek tartják a rendelkezésre álló időt. „A szomszéd garázs tulajdonosai Portugáliában vannak, a garázs pedig tele van bútorokkal. Azokkal mi lesz?", teszi fel a kérdést egy középkorú nő, aki férjével a saját garázsukat ürítgeti.

Mások azt kifogásolják, hogy februárban még hideg van a szabadban végzett munkához, miért nem ért rá márciusig? „Márciusban időre lesz szükségünk, hogy előkészítsük a terepet a parkolók megépítéséhez, ami áprilisban kezdődhet", válaszolt a kérdésre Dan Babut.

A városmenedzser arra az olvasóink által feltett kérdésre is válaszolt, hogy mennyibe kerül egy garázs lebontása, ha azt a önkormányzat végzi. „Ez elsősorban a garázs állagától függ, attól, hogy miből van építve, de 1.000 és 2000 lej körüli összegre számíthatnak". Felvetésünkre, hogy ez soknak tűnik, Babut így folytatta: „Nekünk az az érdekünk, hogy mindenki lebontsa a saját garázsát. Nem érdekünk arra biztatni a lakosokat, hogy hagyják csak, majd elintézi a hivatal".

„Ha le kell bontani, hát le kell bontani. Mi megértjük a hivatal érveit és azt is tudjuk, hogy kevés parkoló. Mondjuk szívesebben fizettünk volna nagyobb bérleti díjat, csak maradjon meg a garázs, de hát ez van. Lehet, jobb is lesz így. A nagy gondunk, hogy mit csinálunk ezzel a sok kacattal? Az önkormányzatnak ki kellett volna helyeznie néhány konténert, hogy abba dobhassuk bele a dolgokat. Nézze meg a legközelebbi szemétgyűjtő pontot: még rossz fotelt is tettek már ki az emberek", mondja a középkorú nő férje. Megnéztük: fotelt ugyan nem találtunk, gumiabroncsot viszont annál többet.

„A helyzet az, hogy amikor valaki építkezik, akkor is saját magának kell intéznie a hulladékot. A lakóközösségeknek meg kell keresniük a közterület-fenntartó vállalatot és ők biztosítanak konténereket. A lakosságnak meg kell értenie: a hivatal nem fizethet a ő hulladékaik után", válaszolt a felvetésre Babut. Aki tehát le akarja bontani a garázsát, keresse fel és egyeztessen a Florisallal.

Alternatívákból persze nincs hiány. Néhányan kis szekeret tologatva járkálnak a garázsok körül és készségesen átveszik az ócskavasat. Sőt, az egyik tulajdonos szerint elveszik azt a tulaj tudta nélkül is: elmondása szerint az elmúlt napokban megnőtt a garázsbetörések száma.

Másik alternatívát az az ócskavastelep jelentheti, amely a garázsajtókra ragasztva hirdeti: kilogrammonként 50 baniért átveszi a fémhulladékokat. Díjmentesen le is szereli és el is szállítja. „A tavaly a 16-os negyedben is meghirdettük és sokan hívnak. Sokan hívnak, van hogy éjszaka 12 órakor. Egyesek szidnak a polgármesterrel együtt, mintha nekem bármi közöm lenne hozzá. Mások pedig rám akarják tukmálni még a beton-téglát is, hiába mondom, hogy én csak a fémet veszem át", mondja a Szatmar.ro megkeresésére egyszerre nevetve és bosszankodva a vállalkozó.

„A legnagyobb hülyék az emberek! Látja, annak is ott van a garázsa, mégis mellette tartja az autóját. Így persze hogy nincs hely parkolni!", foglalja össze az önkormányzat érvelését az utca emberének módján egy másik garázstulajdonos. Ő egyelőre még nem kezdete el a bontáshoz való felkészülést...

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal idén tavasszal összesen 1920 garázs tulajdonosát szólított fel a 17-es lakónegyedben valamint a Kárpátok I. és II. lakótelepeken. Az önkormányzat adatai szerint a városban összesen 2277 illegális garázs áll még.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: