2013-10-25 16:12:14• hírek • Kocsis Zoltán

Néhány napja Szatmárnémetiben is használható a parkolásgátló

Szatmárnémetiben egyelőre csak két lakónegyedben lehet parkolót bérelni, ám az igénylők száma így is meghaladja az ezret. Néhány napja pedig már ahhoz a szerkezethez is hozzá lehet jutni, amellyel megakadályozható, hogy illetéktelenek elfoglalják a kibérelt parkolóhelyet. Mindezért 500 lejt kell fizetnie az autósnak.

Szatmárnémetiben az elmúlt néhány évben közel 2500 parkolóhelyet alakított ki a polgármesteri hivatal elsősorban az illegális garázsok lebontását követően felszabadult helyeken vagy a kihasználatlanul álló területeken. Az autósok többségének legnagyobb sajnálatára azonban ezek a parkolók kizárólag a 14-és és a 16-os lakónegyedben létesültek. Itt azonban immár ki is lehet bérelni a parkolókat.

Cristian Bozai Voda, a polgármesteri hivatal közterület-fenntartó szolgálatának igazgatója megkeresésünkre elmondta, a 14-es lakónegyedben jelenleg 339, a 16-osban pedig 747 lakos igényelte egy-egy parkolóhely bérlését. Mindezért 200 lejt kell fizetniük egy évre - rövidebb periódusra nem lehet.

A polgármesteri hivatal évekkel ezelőtt be szerette volna vezetni a bérelhető parkolós-rendszert, ám sokan ellenezték, mondván, amíg Szatmárnémetiben nem lehet elszállítani az illetéktelenül parkoló autókat, addig értelmetlen bérbe adni parkolóhelyeket. Noha Kolozsváron vagy éppen Zilahon gondolkodás nélkül elviszik a szabálytalanul parkoló autókat, Szatmárnémetiben Dorel Coica polgármester többször is kijelentette, ő nem ebben a drasztikus módszerben látja a probléma megoldását. Így tehát ha valakinek elfoglalták a kibérelt parkolóhelyét, az délután 16.00 óráig hívja a közterület-fenntartó szolgálatot, azt követően pedig reggelig a helyi rendőrséget. A büntetéssel együtt azonban továbbra sem lesz parkolóhelye....

Erre talált megoldást a közterület-fenntartó szolgálat: a mögöttünk hagyott héten egyre több helyen jelent meg az aszfaltra, betonra felszerelhető parkolásgátló. Ezt csavarokkal kell rögzíteni, amikor pedig az ember elhagyja a parkolót, felemeli a négyszög alakú fémszerkezetet és lelakatolja. A parkolásgátló ára 299 lej és a közterület-fenntartó szolgálattól lehet megvásárolni. A szolgálat munkatársai fel is szerelik.

Aki tehát biztos akar lenni benne, hogy lesz hová parkolnia autóját, 200 lejért bérelheti ki a helyet egy évre és további 299 lejt fizet a parkolásgátlóért - összesen tehát közel 500 lejt kell fizetnie. Utóbbi berendezést legalább megtarthatja.

Mivel a közterület-fenntartó szolgálat csak a kialakított, karbantartott, kivilágított parkolók fölött rendelkezik, a parkolásgátlókat is csak itt lehet felszerelni. Kivételt képeznek ez alól az éttermek, szállodák, amelyek szintén vásárolhatnak a berendezésből. Aki esetleg úgy gondolja, összetákol magának egy hasonlót, figyelmeztetnünk kell: közterületre csak engedéllyel szabad bármit is felállítani, rögzíteni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: